Skip to main content

 

A technológiai fejlődés miatt a banki álláshelyek mintegy 30 százaléka tűnhet el a következő öt évben – mondja a Citigroup volt vezérigazgatója, Vikram Pandit.

A mesterséges intelligencia és a robotika fejlődése egyre kevésbé fogja igényelni az emberi munkaerőt az olyan banki területeken, mint például a back-office szolgáltatások – mondta a Bloombergnek Vikram Pandit, aki a pénzügyi válság alatt, 2007 és 2012 között, a Citigroup vezérigazgatója volt. Pandit egyébként most az általa alapított Orogen Group befektetési cég vezetője.

hirdetés

A bankvezér szerint a technológiai változások együttesen abba az irányba mutatnak, hogy számos munkakör feladatait egyre könnyebb lesz ellátni emberi munkaerő nélkül.

Gép az ember helyett

A Wall Street legnagyobb vállalataira általánosan is igaz, hogy olyan technológiákat használnak – a felhőalapú megoldásoktól a működések automatizálásáig –, amelyek számos dolgozót rákényszerítenek arra, hogy

alkalmazkodjanak a fejlesztésekhez, vagy keressenek új munkakört maguknak. 

Nem véletlen, hogy a Bank of America egyik vezetője még júniusban jelezte, a vállalat továbbra is keresni fogja a költségcsökkentési lehetőségeket azzal, hogy technológiai megoldásokkal helyettesíti az emberi munkaerőt.

Noha Pandit véleménye összhangban a Citigroup korábban megfogalmazott véleményével is, a korábbi vezető által felvázolt idősík sokkal durvább a hivatalos prognózisnál. A bank ugyanis tavaly márciusban még úgy becsült, hogy

valóban összejöhet a 30 százalékos csökkenés, de csak 2015 és 2025 között.

Akkor a Citigroup elsősorban a kereskedelmi bankrendszerben terjedő automatizálásra helyezte a hangsúlyt. A bank számításai szerint mindez azt jelentené, hogy az Egyesült Államokban 770 ezerrel, míg Európában 1 millióval csökkenne a teljes munkaidős álláshelyek száma a bankszektorban.

A technológia napos oldala

Mindazonáltal a Citigroup jóslatát követően a JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon figyelmeztetett, 

nem szabad túlreagálni a technológiai fejlődések emberi munkahelyekre gyakorolt hatását. 

A bankvezető kiemelte, noha a cége használja ezeket a fejlesztéseket a költségcsökkentés érdekében, ezzel párhuzamosan a technológiai abban is segít, hogy új lehetőségeket teremtsen. Hozzátette, arra számít, hogy cégénél továbbra is nőni fog az alkalmazottak száma, ahogy a bank egyre több technológiai szakembert alkalmaz majd.

Pandit egyébként jelezte, a bankszektor rendkívüli mértékben versenyképes. Kiemelte továbbá, arra úgy véli, egyre nagyobb számban lesz majd szükség specialistákra a jelenlegi változások mellett. Ezzel egy időben pedig Pandit azzal számol, a bankvilág egyre jobban eltávolodik majd a nagy pénzügyi intézmények modellje felöl a decentralizáltság irányába.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5