Skip to main content

 

A robottechnológia lehet a megoldás a szakemberhiányra, főleg az ipart és a szolgáltató szektort segíthetik a korszerű alkalmazások: az automatizálás Magyarországon félmillió állást válthat ki- közölte a Universal Robots (UR).

A cég elemzése szerint jelentősen át fog alakulni a munkaerőpiac a robotok hatására. Idén világszerte 14 százalékkal több ipari robotot üzemeltek be, mint tavaly, 2019-ig pedig évente átlagosan 13 százalékos növekedés várható - írták az International Federation of Robotics előrejelzésére hivatkozva.

hirdetés

Az együttműködő robotok piaca a 2015-ben mért 110 millió dollárról 2022-re 3,3 milliárd dollárra nőhet;az automatizálásban leginkább érintett szektorok közé tartozik az autóipar, az elektronikai összeszerelő ipar, a fém- és a gyógyszeripar.

A cég előrejelzése szerint Közép- és Kelet-Európában is a globálishoz hasonló lehet a növekedés.

A UR szerinta robotizáció megoldást jelenthet a magyar munkaerőpiacot sújtó szakemberhiányra. Emlékeztetnek: a feldolgozóiparban a cégek 70, míg a szolgáltató szektorban 40 százalék nevezte a munkaerőhiányt termelést korlátozó tényezőnek.

A közlemény a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felmérésére hivatkozva emlékeztet: a magyar foglalkoztatottak 12 százalékát érintheti az automatizáció. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a robotok félmillió állást válthatnak ki:

ezek harmada az iparhoz,

ötöde az irodai adminisztrációhoz kapcsolódik

– írták.

A közlemény szerint a robotok ma már a kis- és középvállalkozások számára is elérhetőek, de Magyarországon a magánszektor jelentős része még nem képes ilyen beruházásokat megvalósítani.

Segítenek is

A UR szerint a növekvő automatizálás azzal is járhat, hogy munkahelyek szűnnek meg, ezért érthetőnek nevezték az emiatti félelmeket. Az együttműködő robotok azonban, mint nevük is mutatja, nem a humán munkaerő leváltására jöttek létre, hanem az emberi feladat elvégzésének segítésére – tették hozzá.

A cég kelet-közép-európai vezérigazgatója szerint

az emberi kreativitás, érzékelés és intelligencia, a döntéshozatali képesség nem pótolható,

így a teljes automatizáció valószínűleg sosem fog megvalósulni, de a monoton vagy veszélyes feladatokra jobban beválhatnak a robotok.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5