Skip to main content

Amikor az ELTE környezetvédelmi szakjogászi képzésén vettem részt, a kötelező olvasmányok között Ernst Schumacher könyve, „A kicsi szép” is a kezembe akadt. Ahogy olvastam a könyvet, azonnal ráébredtem, hogy mi a hiányosság a hazai és az európai oktatási rendszerben: nem oktatjuk önálló tárgyként a fenntartható fejlődést az általános és középiskolákban! Ugyan innen-onnan megjelenik egy-egy fenntarthatósággal kapcsolatos gondolat egyes tantárgyak esetében (pl. a 9-es és a 10-es földrajz tankönyvekben), de sajnos ez nem elegendő. Teljességgel hiányzik ugyanis az alapvető fejezetek rendszerezése és a közöttük lévő szerves összefüggések bemutatása. E nélkül pedig sajnos nem oktatás az oktatás, amin számottevően az sem segít, hogy vannak olyan pedagógusok, akik időt és fáradtságot nem sajnálva heteken át böngészik az interneten fellelhető anyagokat, hogy azokat a napi tanításba beépítve megfelelően oktathassák diákjaikat.

 

Ezen a problémán szeretnénk segíteni weboldalunk létrehozásával, amely egy helyen fókuszálja és rendszerezi a fenntartható fejlődés oktatásához szükséges tudást, és segíti a középiskolai oktatókat abban, hogyan építsék be a segédlet használatával a környezeti nevelést az általuk oktatott tantárgyakba. Első körben tehát nekik, a középiskolai tanároknak és diákoknak, majd ezután a kisiskolásoknak és egyetemistáknak, szülőknek, zöldmenedzsereknek is készítünk hasonló anyagot.

A pedagógusok és a szülők érdeklődésének felkeltése azért is különösen fontos számunkra, mert ők azok, akik a gyermekek figyelmét felhívhatják a zöldgazdaság kialakulására. Ahogy Olajos Péter fogalmaz könyvében, a „Konzervatív Zöldség”-ben: „A gyorsuló környezeti és klimatikus változások radikális gyorsasággal alakítják át életünket. Egy új paradigmának, a zöldgazdaság születésének vagyunk tanúi.” Higgyék el, lesz akkora bumm, mint korában az infokommunikációs forradalom volt! Úgy gondolom, nincs is szükség több érvre, hogy belássuk, miért is van óriási hangsúly és felelősség az oktatáson.

Csupán hat ember munkájára volt szükség ahhoz, hogy ez az oldal és oktatási segédlet létrejöhessen. Azaz ilyen kevés ember összefogása is elég, hogy közös erővel tegyenek valamit a fenntarthatóságért.

Külön köszönettel tartozom azoknak – a munkájuk kapcsán fenntartható fejlődéssel is foglalkozó – szakembereknek, akik néhány percnyi beszélgetés után felajánlották segítségüket.

A teljesség igénye nélkül:

 Belénessy Csaba vezérigazgató (MTI)

Bőthe Csaba igazgató (Magyar Telekom, Vállalati Szolgáltatások Üzletág, Ügyfélkapcsolati és Működéstámogató Igazgatóság)

Bodolai László ügyvéd (Index)

Csáki Roland (WWF)

Eperjesi Zoltán vezérigazgató (Óbudai Vagyonkezelő Zrt.)

Kiss Péter globális vezető (KPMG, Energetikai és közüzemi szektor)

Somfai Zoltán közgazdász

Szabó Levente (IBM)

Tamás Ilona főosztályvezető (Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, Oktatási és Kulturális Főosztály)

Vaszily Miklós ügyvezető (Origo)

 

Ezek után – Ernst Schumachernek is emléket állítva –, már csak az Előszóra érdemes egy kis figyelmet szentelni…

 

Hasznos időtöltést kívánok!

TOP 5