Skip to main content

 

Veszélyes vállalkozás manapság jövendölni az emberiség fejlődéséről. A világ olyan tempót vett fel és olyan kiszámíthatatlan fordulatokon ment keresztül, hogy még a tíz-húsz éves előrejelzés is kockázatos. Mindazonáltal a Tomorrow Today Global amerikai jövőkutató központ szerint 2025-ben már nem lesz szükség ügyvédekre, privát bankárokra, könyvelőkre, de még frontvonalba küldött katonákra sem: szoftverek és robotok helyettesítik őket.

Ezzel szemben úgy vélik, hogy minden eddiginél virágzóbb lesz a szexipar, mert a technologizált világban még több szüksége lesz az embereknek a valódi testi gyönyörökre.

hirdetés

Graeme Codrington jövőkutató szerint a robotkatonák először az Egyesült Államok hadseregében veszik át a szerepet, majd őket követik a hasonlóan fejlett hadigépezetek, beleértve Kínát, Oroszországot és Izraelt. Ez persze új munkalehetőségeket teremt drón-operátoroknak, robottervezőknek és a cyberhadviselés szakértőinek, s a „hús-vér” katonák lassan eltűnnek a hadszíntérről.

Nem jósolnak nagy jövőt a bankároknak, a személyi pénzügyi tanácsadóknak és a tőzsdealkuszoknak sem: helyükre algoritmusok lépnek. Amint a gépek megtanulják a pénzmozgásokkal kapcsolatos információkat kezelni, nélkülözni lehet az emberi tényezőt – véli a szakértő.

Hasonló veszély fenyegeti az ügyvédeket, könyvelőket, statisztikusokat. Coldrington szerint ez természetes folyamat, ugyanolyan, mint amikor 200 évvel ezelőtt az ipar elkezdte felszívni a munkásokat az agrárszektorból. Most a mesterséges intelligencia fosztja meg a cégeket a „fehér galléros” dolgozóktól. Aggodalomra persze semmi ok, mondja, hiszen a történelem azt bizonyítja, hogy amikor bizonyos szakmák kihaltak, mindig keletkeztek újak is helyette.

Eljön a szabadúszók ideje

Melyek lesznek az új sztármunkák?

A Tomorrow Today mindenekelőtt azt jósolja, hogy a mai teljes munkaidős alkalmazottaknak mintegy 25 százaléka „alkalmi dolgozó lesz”, vagyis a cégek egyre inkább előnyben fogják részesíteni a „szabadúszókat”, akikkel bizonyos feladatokra kötnek rövid távú szerződéseket ahelyett, hogy állandó státusszal alkalmaznák őket, annak minden „nyűgével” együtt.

A cikk itt folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5