Skip to main content

Jamie Dimon 

Egyes iparágak sokkal több tehetős embert termelnek ki, mint mások. Sokan az élelmiszer- és italágazatban lettek sikeresek, míg mások az ingatlaniparban váltak gazdaggá.

A Business Insider összeszedte, hogy kik az egyes iparágak mágnásai.

hirdetés

Az üzletemberek sok különböző ötletből tudtak több milliárd dolláros vállalkozást felépíteni, de egyes területeken ez még könnyebben sikerült.

A Wealth-X kutatócég a világ minden tájáról, több ezer tehetős ember vagyona alapján tekintette át, hogy hogyan szerezték meg a több mint egymilliárd dolláros (mintegy 294 milliárd forintos) nettó vagyonukat.

Ezek az iparágak a Wealth-X adatbázisában szereplő milliárdosok háromnegyedét (76,5 százalékát) fedik le. A fennmaradó vagyonosok az ezeken kívüli iparágakban tettek szert a jövedelmükre.

1. Bank és pénzügyek

A legtöbb milliárdos, talán nem meglepő módon, a banki és pénzügyi iparágban lett sikeres. Jamie Dimon, a JPMorgan Chase bank vezérigazgatója a gazdag emberek azon egyötöde - pontosabban 19,8 százaléka - között van, akiknek a vagyona meghaladja az 5 millió dollárt.

2. Ipari konglomerátumok

Warren Buffett 72,7 milliárd dolláros vagyonát sokféle üzleti vállalkozásba fektette be, ideértve a Geico biztosítót és a Dairy Queen gyorséttermi láncot is, a Berkshire Hathaway konglomerátumban.

3. Ingatlan

A Wealth-X szerint a gazdag emberek 7,6 százaléka keresett pénzt az ingatlanszektorban. Stephen Ross a 7,6 milliárd dolláros nettó értékű vagyonával a leggazdagabb amerikai ingatlanfejlesztő 2019-ből.

4. Étel- és ital üzletág

A Wealth-X adatai alapján a gazdag emberek 5,7 százaléka lett sikeres az élelmezés területén. Daniel Lubetzky például 1,2 milliárd dolláros vagyonra tett szert bárok és egyéb vendéglátó üzletek számára gyártott termékek értékesítéséből.

5. Egészségügy

A Wealth-X szerint a gazdag embereknek egy másik 5,7 százaléka szerzett több, mint 5 millió dolláros vagyont az egészségügyi ágazatban. A leggazdagabb milliárdos ebből az üzletágból Ernesto Bertarelli, 18,1 milliárd dolláros nettó értékű vagyonnal, mely a Serono gyógyszergyárban fennálló részesedéséből származik.

6. Feldolgozóipar

Az igazán tehetős emberek 5,6 százaléka szerezte vagyonát a feldolgozóiparból. Ide tartozik például Diane Hendricks üzletasszony, aki 7,8 milliárd dolláros vagyont gyűjtött össze az ABC Supply nevű cégével például tetőfedő anyagok vagy ablakok gyártásával.

7. Technológia

Ennek az iparágnak a vagyonosai gyakran megfordulnak a sajtótermékek címlapjain is. Olyan milliárdosokat, mint Bill Gates, Mark Zuckerberg vagy Larry Page, valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, bár a Wealth-X adatai alapján viszonylag kevés ember lett gazdag a technológiai vállalkozásokból. Azon vagyonos emberek aránya, akik a Wealth-X szerint 5 millió dollárt meghaladó nettó értékű vagyonnal rendelkeznek a technológiai iparágból, mindössze 5,6 százalék.

8. Nonprofit és egyéb társadalmi szervezetek

A Wealth-X adatai alapján a különösen gazdag emberek több mint 4,9 százaléka dolgozik teljes munkaidőben nonprofit szervezeteknél. Természetesen ők nem ebben az iparágban keresték meg a pénzüket, hanem más iparágakban gazdagodtak meg, mint például Bill és Melinda Gates. A mostani jelenlétük ebben az iparágban inkább a filantróp oldalukat erősíti, mellyel a vagyonuk egy részét használják fel mások megsegítésére.

9. Vendéglátás és szórakozás

A vagyonosok 4,5 százaléka gazdagodott meg a vendéglátásban és a szórakoztatóiparban. A korábbi utcai előadóművész, Guy Laliberté például 1,2 milliárd dolláros vagyont épített fel montreali székhelyű cirkuszcsoportjával Cirque du Soleil néven, mindössze egymillió dolláros támogatással kezdve meg az üzletet - a vállalat nemrégiben a koronavírus-járvány következményei miatt, csődvédelmet volt kénytelen kérni.

10. Textilipar, ruházat és luxuscikkek

A divat a milliárdosok egyik legritkább területe, mindössze 4,3 százalékuk tudott ebben az iparágban jelentősebb vagyont felhalmozni. Akiknek viszont sikerült, azok rendkívül gazdagok lettek. A világ 15 leggazdagabb emberéből kettő - a Louis Vuitton tulajdonosának elnöke, Bernard Arnault és a Zara társalapítója Amancio Ortega - ebből az iparágból érkezett.

Forrás: Businessinsider.com

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Jamie Dimon, a JPMorgan Chase bank vezérigazgatója, FORRÁS: AFP/2016 GETTY IMAGES/WIN MCNAMEE

TOP 5