Skip to main content

 

Egy új kutatás kimutatta, hogy most is ugyanazok a vagyonos családok Firenzében, mint 600 évvel ezelőtt, írja a WSJ.

A kutatást azért tudták megcsinálni, mert 1427-ben Firenze komoly pénzügyi gondokkal küzdött, hadban álltak Milánóval, a város a csőd szélén állt.

hirdetés

Az akkori városi kormány összegyűjtötte 10 ezer lakos adózási adatait, felmérték, hogy melyik család mekkora vagyonnal rendelkezik, azért, hogy alkalmasint ezeket a pénzeket elvehessék, ha a városi kincstár kiürül. A korabeli összeírásokhoz képest nagyon részletes adatsor fennmaradt, ezt hasonlították össze 2011-ben felvett adatokkal.

A kutatást végző olasz nemzeti bank két közgazdásza, Guglielmo Barone és Sauro Mocetti összehasonlította a 15. századi vagyonos családok vezetékneveit a 2011-esekkel, és azt találták, hogy hiába nőtt a nemzedékek közötti mobilitás, azaz, hogy egy szegény szülő gyermekéből gazdag felnőtt lesz és fordítva,

a vagyonos családok most is ugyanazok, mint régen.

900 családnév megegyezett a 1427-es és a 2011-es adatfelvételen, úgy tűnik, hogy hiába telt el majdnem 600 év, még mindig ugyanazok a gazdagok, mint régen. Főleg a középkori cipész és selyemkészítő céhek, meg az ügyvédek leszármazottai születtek jó helyre 600 éven keresztül. 

A névösszevetéses módszert azért tudták megcsinálni, mert Olaszországban gyakoriak a különleges, helyi adottságokról kapott családnevek, így nem minden második ember a helyi Kovács, Szabó vagy Tóth.

Úgy tűnik, a családi tőke mindent túl tud élni, hercegséget, köztársaságot, fasizmust, államosítást, ipari forradalmat, több gazdasági válságot is.

A kutatás azt nem írja, hogy mi okozza ezt a jelenséget, de az kiderül belőle, hogy a társadalmi osztályok közötti mozgás nem olyan gyakori, mint ahogy azt a közgazdászok általában gondolják.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay, PessoaAnonimaVulgoeU - Own work

TOP 5