Skip to main content

 

Drónok és robotok már most is járőröznek az elosztóraktárakban – ők az e-kereskedelem új igáslovai, amelyek nélkül a kiskereskedelem ma már elképzelhetetlen lenne.

Ugyan csökkenti a költségeket, de ezzel együtt az emberi erőforrást is kiszorítja a munkából: ez lenne a haladás ára?

hirdetés

Az Egyesült Államok számos raktárában már drónok végzik a munkát – a polcokon halmozódó csomagokat fedélzeti optikai érzékelőkkel képesek letapogatni.

Ezek az automatizált drónok akár gyalogosan, akár targoncával és mechanikus emelőkkel működnek, és olcsóbban és pontosabban végzik munkájukat az emberekhez képest.

Minden évben a vállalatok több milliárd dollárt veszítenek a rossz árucikkek és a raktárban lévő hibás leltári nyilvántartás miatt"

– mondta Fadel Adib, a Massachusetts Institute of Technology média, művészetek és tudományok professzora.

A mostani készletgazdálkodás megkívánja a dolgozóktól, hogy manuálisan vizsgálják meg az egyes csomagokat, ami nagyon időigényes és sokszor hibás folyamat, így pedig lehetetlen nyomon követni a raktár összes elemét" – tette hozzá.

Két drón képes 100 ember munkáját elvégezni ugyanazon időszakbanállítja az ellátási lánc szakértője, az Argon Consulting.

Ez azt jelenti, hogy több műszakon át is üzemel – akár még éjszaka is –, képes összehasonlítani az eredményeket, azonosítja az eltéréseket és sokkal pontosabb képe van a mindenkori raktárkészletről.

Matt Yearling, egy dróngyártó cég vezetője szerint a raktározási és logisztikai cégek több millió dollárt takaríthatnak meg így a jövőben. Senki sem képes a 100 százalékos pontossággal dolgozni – még a Walmart, vagy az Amazon sem.

Ha egy raktár 95 százalékos pontosságú, az az jelenti, hogy az árúk 5 százalékában bizonytalanok vagyunk, vagyis egy 100 millió dolláros raktárkészletnél 5 millió dollár értékű áru bizonytalan állapotú, lehet akár sérült, eltűnt vagy rosszul jelölt – nyilatkozta Yearling.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztrávió, forrás: pixabay

TOP 5