Skip to main content

 

A jelenlegi munkahelyeket, foglalkozásokat fenyegeti a technológiai fejlődés, a robotika, a mesterséges intelligencia, ezekre a változásokra fel kell készülnie a vállalatoknak és a munkavállalóknak egyaránt - mondta az Aon Hewitt ügyvezető igazgatója.

Veres Rita szerint a következő 10-15 évben forradalmi változás lesz a munkahelyeken, egyes munkakörök eltűnnek, de újak is születnek.

Tíz jelenlegi óvodásból hét olyan munkakörben fog dolgozni, ami jelenleg még nem létezik a világon” - jelentette ki Veres Rita.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Az Aon Hewitt ügyvezető igazgatója a meglepő, de sokat említett kijelentést azzal magyarázza, ez kézzelfoghatóvá teszi azokat a változásokat, amelyek történnek a munka világában. Arról, hogy a technológia, a robotika, az automatizáció, a mesterséges intelligencia mennyire veheti el az emberek munkáját, Veres Rita azt mondta, kétesélyes a történet.

Egyrészt véget érhet az értelmetlen munkák időszaka, lehetőség nyílik arra, hogy mindenki olyan munkát végezzen, amiben megvalósíthatja önmagát, ami kreativitást igényel, hozzáad az emberiséghez vagy másokat segít, mert a repetitív feladatokat máshogy is el lehet majd végezni.

Ijesztő viszont, hogy mindez nagyon gyorsan fog történni. Nem lesz több generációnyi időnk, hogy felkészüljünk, a következő 10-15 évben fog mindez megtörténni” - fogalmazott az Aon Hewitt ügyvezető igazgatója. 

Veres Rita szerint a munkavállaló úgy tud erre felkészülni, hogy megérti, hogy a tudása sokkal gyorsabban évül el.

2-3-4 év alatt az a tudás, amit akár egyetemen szerzett meg, értéktelen lehet vagy nagyon átformálódik. Aktívan kell keresni azokat a lehetőségeket, amelyek a hagyományos rendszeren kívül képeznek, ilyenek lehetnek az online kurzusok, sok önszerveződő szakmai közösség, meetup, van, ahova el lehet járni felfrissíteni a tudásunkat” - mondta az Aon Hewitt ügyvezető igazgatója.

Az emberi készségek, képességek is fel fognak értékelődni a jövőben, ez azt jelenti, hogy figyelni kell, hogyan tudjuk például a kreativitásunkat, az alkalmazkodóképességünket fejleszteni – jegyezte meg Veres Rita.

Az Aon Hewitt ügyvezető igazgatója kiemelte, a vállalatok működésére ma is az 1900-as évek közepén megalkotott sablonok jellemzőek.

„Nyolc órában dolgozunk, bemegyünk a munkahelyünkre, a főnökünk kiadja a feladatokat, az ott töltött időért kapjuk a fizetésünket, hierarchikusan szervezettek a cégek. Ezeket mind meg kell kérdőjelezni és arra kell készülni, hogy sokkal rugalmasabb működéssel tudjunk dolgozni” - mondta Veres Rita.

Minderről ide kattintva hallgatható meg hanganyag...

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5