Skip to main content

 

Idén is kijött a Forbes leggazdagabb magyarokat rangsoroló listája. Sok meglepetést nem tartalmaz az előző évhez képest, de egyet azért mégis: a lap számításai szerint az első helyezett Csányi Sándor még annál is sokkal gazdagabb, mint azt az eddigi évek, és más listák idei eredményei mutatják.

Az új infó alapján az OTP-vezér vagyona akkora, hogy eléri az 1 milliárd dolláros küszöböt, és ezzel már a Forbes World's Billionaires listájának aljára is felfér. A lista többi helyén is vannak változások.

hirdetés

Csányi Sándor majdnem annyi pénzt (64,5 milliárd forintot) tart szingapúri, Sertorius nevű alapjában, mint amennyit az egy rakás ismert hazai élelmiszermárkát (Pick, Mizo, Délhús, Csányi Pincészet) tömörítő Bonafarm-csoport ér, derül ki a Forbes legújabb, napokban megjelenő listájából, ahol az OTP vezére újra az első helyen végzett.

Csányi összes vagyona így 287,9 milliárd forintot tesz ki,

Ezzel pedig eléri az 1 milliárd dolláros küszöböt, amivel a Forbes World's Billionaires listájának aljára is felfér. Tavaly még csak 159,5 milliárdra becsülték Csányi vagyonát. 

Csányinak jól ment mostanában, a TriGránit-eladással benne volt az évtized egyik nagy üzletében, a Szinva 2001 Zrt.-n keresztül profitált a fellendülő ingatlanpiacból, bevásárolta magát az OT Industries-be és ezzel fontos szereplő lett az energiapiacon, és megkerülhetetlenné vált a magyar mezőgazdaságban is a KITE Zrt. átvételével.

A szóban forgó, tavaly 230 milliárdos árbevétellel záró céget egyébként a listákon évek óta a nyomában loholó Bige László műtrágyamágnás elől sikerült elhalásznia. A két milliárdos viszonya állítólag finoman szólva sem felhőtlen.

A Forbes-féle vagyonbecslés egyébként úgy nézett ki, hogy fogták Csányi tavalyi, szintén általuk becsült vagyonát (159,5 milliárd forint), és hozzávették az összes tulajdonának értéknövekedését, érdekeltségeiből befolyt összes jövedelmét, és most először a jelentős szingapúri szálat is.

Ez az adat egyébként nem csak náluk nem szerepelt eddig, a Napi.hu szintén minden évben kihozza a leggazdagabb magyarok listáját, és ez a tétel nem szerepelt a 2015 májusi kiadványukban. Ők így 165 milliárd forintra becsülték Csányi Sándor összes vagyonát.

A Forbes-listát készítő Zsiborás Gergő az Indexnek elmondta, már csak az utóbbi idők jelentős tranzakciói miatt is érdekesnek tűnt ránézni Csányi szingapúri érdekeltségére, amelyből kiderült, a bankvezér jóval nagyobb vagyont tart a Távol-Keleten, mint ami korábban a magyar adatok alapján látható volt. Ezzel egyébként éppen felfér a Forbes World's Billionaires listájának aljára is, a világ mintegy ezerhétszáz dollármilliárdosa közé. Az amerikai kiadvány majd márciusban jön ki.

És a többiek

A top 5 leggazdagabb magyar személyében egyébként nincs döntő különbség a listák között, főleg a helyezések térnek el némileg. Csányi első helye biztos, a második pozícióban viszont a Forbesnál a szerintük 165,4 milliárddal rendelkező Gattyán György van, aki a Napi.hu listáján a top 5-be sem fért be, csak a hatodiknak tartják 90 milliárddal - igaz, a két becslés között eltelt közel fél év.

Gattyán, a pornómilliárdosként elhíresült üzletember nem zárt olyan szerencsés évet, mint előzőleg, a NAV ugyanis gigantikus bírságot szabott ki rá áfa-elkerülés miatt, melynek összege eltérő források alapján 21-50 milliárd forint is lehet. Az ügy jelenleg az Európai Bíróság előtt van, ami első körben Gattyánnak adott igazat, de még kiderülhet, hogy az ügyben vizsgált portugál cég fiktív társaság, ez esetben az üzletember ki kell majd fizetnie a gigabírságot. A Livejasmine tulajdonosa idén Andrássy úti luxusáruházát, az Il Bacio di Stilét is bezárta, mivel az még a vártnál is veszteségesebb volt. Az épületet még nem adhatja el, mert a NAV azt is zár alá vette.

A friss Forbes-listán a fentebb már említett Csányi-rivális, Bige László található a következő helyen 157,3 milliárdos vagyonnal, a Napi.hu-nál pedig ő a második 160 milliárddal. A Nitrogénműveket, az ország vezető műtrágyagyárát birtokló üzletember ugyan Csányi miatt lemaradt a KITE-bizniszről, de azért őt sem kell félteni: állítólag 350 millió eurós beruházásba kezdett Pétfürdőn. A tervek szerint 1200 négyzetméteres, 50 méter magas gyárat húznak ott fel, ami a régió legkorszerűbbje lehet. Bige feje leginkább a versenytársak fokozódó jelenléte miatt fájhat, a műtrágyapiacon ugyanis megjelent többek között egy cseh agrármágnás hazai cége, ami egy év alatt máris 40 százalékkal tudta növelni árbevételét.

A lista negyedik helye szintén nem okoz meglepetést Demján Sándorral, aki sorozatos nehézségei ellenére még mindig benne van a topligában. Bár a tavalyi év nem kedvezett neki, végül huszárvágással megoldotta nehézségeit: eladta a TriGránit ingatlanportfóliójának jelentős részét. Az üzlet a becslések szerint több mint 600 millió dollárt hozhatott az üzletembernek. Idei vagyona 125 milliárdra rúg a Forbes-lista alapján, a Napi.hu 93 milliárdra becsülte ugyanezt.

És végül az ötödik helyen ott van Széles Gábor, az egyik legfurcsább magyar milliárdos, aki hatalmas vagyona mellett meglepő projektjeivel vált ismertté. A Videoton Holdinggal Európa legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltatóját birtokolja, 2009 óta mindig rekordforgalommal zárt.

Ezen kívül 140 milliárdos fejlesztési projektbe kezdett Zala megyében, több gyárat is újraindított és megvásárolta a sármelléki repteret. Emellett még az is belefért neki, hogy az Echo Tv-t és a Magyar Hírlapot magába foglaló médiaportfóliója - melyet nem nyereségessége miatt tart fent, inkább missziónak tekint - jókora mínusszal zárt tavaly. Széles a Forbes szerint 125 milliárddal gazdálkodik, a Napi szerint 92 milliárddal.

Kormányközelben

A gazdagságnak ezen a szintjén már szinte senkiről nem mondható el, hogy ne lenne jól beágyazva politikai körökben, de vannak, akiknél ez a szál különösen hangsúlyos. A listákon viszonylag újonnan feltűnt Simicska Lajos, aki régi ismeretségek révén sokáig nagyon jó fekvéssel rendelkezett a kormánynál, ám időközben kiesett a pikszisből, idén a Forbes-lista hatodik helyét foglalja el 112 milliárdos becsült vagyonnal.

Ennek ellenére fogy körülötte a levegő, a Közgép már nem nyeri olyan simán a közbeszerzéseket, mint annak idején, a főváros szerződést bontott plakátcégével, a Mahírral, és produkciós cégét is kitették a köztévéből. A Napi.hu szerint vagyona 73 milliád forint, náluk ez a tizedik helyhez volt elég.

Akadnak azért olyanok is, akiknek egyre jobban megy a szekér. Garancsi István Videoton FC-tulajdonos és ingatlanmágnás tavalyi helyéhez képest feljebb kúszott a listán, idén 44,3 milliárddal a 20. a Forbes-nál és 36. a Napinál. Garancsi a CD Hungary privatizációjával, melyet Csányi Sándor és a Mol-vezér Hernádi Zsolt segítségével vitt véghez, nagyjából 30 milliárd értékű ingatlanhoz jutott. Ezen felül a focicsapat mögött álló Futball Invest 2007 a MET energetikai óriás egyik tulajdonosa is, és az építőiparba is beszivárgott a Market Zrt.-n keresztül.

Orbán Viktor felcsúti ismerőse, az egykori gázszerelő Mészáros Lőrinc éppen csak, de rákerült a Forbes 33-as listájára, idén ő a harmincadik, míg a Napi.hu százas listáján a 86. Cége, a Mészáros és Mészáros Kft. néhány év alatt több mint megtízszerezte árbevételét, és tavaly 9,8 milliárdos forgalommal zárt.

A cég a szintén mostanában hatalmasra nőtt, és lassanként a Közgép szerepét átvevő, közbeszerzéseket letaroló Duna Aszfalttal dolgozik együtt több helyen. Természetesen a Duna Aszfalt tulajdonosa, Szíjj László is szerepel mindkét lap listáján a 12. illetve a 29. helyen. Mészáros az építőiparon kívül agrárbirodalmát is építgeti, az elmúlt évben ásványvizes céget és sütőipari vállalkozást is vett, plusz újabb sertéstelep építését tervezi.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Fotó: Bődey János

TOP 5