Skip to main content

Megtapasztalni, milyen akár csak néhány napot eltölteni egy vályogházban, emlékezetes élmény marad. Főleg ha az épület csendes, szép környezetben található. Ez megmozgathatja az ember fantáziáját, sokakat pedig arra sarkallhat, hogy lecserélve városi lakását vályogházba költözzön és úgy éljen, mint őseink.

Ha a vevő kellően tájékozódik a piacon, olcsón is vehet vályogházat, de ezeket általában fel kell újítani. Ebben az esetben mindenféleképpen kell a szakértő véleménye, mennyit is tenne ki a felújítás költsége, hisz egyedül nagy felelőtlenség belevágni.

hirdetés

Két legyet ütünk azonban egy csapásra, ha mi, magunk is értünk viszont a renováláshoz, de valljuk be, ilyen ember kevés van az országban, még ha akad is néhány fehér holló. Ha azonban nem szeretnénk nagyon bíbelődni a renoválással, és költözésre kész, vagy szinte azonnal kész házat is meg tudunk fizetni, akkor ezek az alábbi lehetőségek adottak.

A nógrád megyei, festői szépségű tájon található Legénden öt és félmillió forintot kérnek azért a vályogházért, ami jelentős felújításra szorul. A csöndes, nyugodt környezet garantált, ami miatt nem egy ismerősünk választotta már új élettérnek ezt a megyét, azon belül is pl. Herencsényt. Itt pár éve közösségként ökotársulás is működik, számos családot eltartva bio élelmiszerrel.

Szintén felújításra szorul az a tolna megyei, Mucsiban található 100 négyzetméteres parasztház, melynek jelentős része vályogból épült. Előnye viszont, hogy csak két és félmillió forint az ára, no meg csöndes, nyugodt helyen fekszik. 

Aki víz mellett, festői környezetben szeretne letelepedni, annak ajánlott az az abádszalóki ingatlan, mely rendelkezik egy 647 négyzetméteres telekkel is. 5.7 millió forint a vételára, ami a mai magyar ingatlanárakat tekintve nem egy óriási összeg. Erre tekintettel sokan eladják a városi panelt, és költöznek nyugodt környezetbe, olyan ingatlanba, melynek az üzemeltetése relatíve nem magas.

Remélhetőleg, sokan költöznek vályogházakba és újítják fel azokat, hogy az utókornak is megmaradjanak azok a már környezettudatosnak is nevezett épületek, melyekhez őseink is évszázadokon keresztül "ragaszkodtak".

(A fotón az ún. Tulipános Ház látható, vendégházként tavasztól látogatható...)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

A kép csak illusztráció

TOP 5