Skip to main content

Vajon hány elhagyott parasztház kallódhat az országban és miért nem hasznosíthatók úgy, ahogy kellene?

A minap egy érdekes cikkre lettem figyelmes a neten. A szellemvárosok. blog írt egy bakonybéli parasztházról, melynek tulajdonosa vélhetőleg a 2000-es évek vége felé halhatott meg és azóta az épület üressé, az enyészetté vált.

Érdekessége azonban az épületnek, hogy még ma is olyan, mintha "laknák". A ház, annak ellenére, hogy jó ideig minden bizonnyal hajléktalanok is éltek benne, tele van volt gazdája személyi tárgyaival, ruháival, irataival és egyéb ingóságaival, egyszóval olyan, mintha csak nemrég hagyták volna el.

Ezeket a sorokat olvasva joggal merülhet fel bárkiben a kérdés. Ha nem volt örököse a ház tulajdonosának, miért kellett hagyni, hogy az épület az enyészetté váljon? Nem luxus ez ma Magyarországon?

hirdetés
 

A jog szerint, ha nincs örököse az állampolgárnak, az állam örököl. A halál bekövetkeztekor nyilvánvalóan még épebb a ház, mint ahogy most néz ki, azaz azonnal hasznosítható lenne, most azonban ez már csak jelentősebb beruházással lenne elérhető. Vajon miért nincs olyan szervezettebb állami, esetleg önkormányzati program ma hazánkban, mely lehetőséget teremtene arra, hogy rögvest benépesüljön, benépesíthetőek legyenek az elhagyott  épületek? (Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy az állam sok esetben hasznosít vagy értékesít tulajdonába kerül ingatlanokat, ez azonban véleményünk szerint, mint ahogy a jelen példa is igazolja, nem megy túl flottul, számos ingatlan indult szerte enyészetnek az országban.)

Rendes esetben, ha az örökösök az örökhagyó gyermekei, szinte azonnal birtokba veszik a házat, vagy értékesítik azt telekkel együtt, mindezt úgy, hogy az épület állaga ne romoljon. Ez várható el ugyanis a "jó" gazdától, az államnak viszont, úgy látszik, ez nem mindig megy ilyen jól.

Szomorú nézni, ahogy a patak partján lévő ház, mely szebb napokat is látott valaha, mára szinte teljesen tönkrement. Szomorú abba is belegondolni, az ezen az idilli helyen lévő telkes ingatlan miért nem hasznosítható egy dolgos, de adott esetben nincstelen, kevés vagyonnal, pénzzel rendelkező család által.

A miértek csak halmozódnak. Képek az elhagyott házról, illetve videó az ott látottakról, itt tekinthető meg.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás

TOP 5