Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy átfogó, több évtizedet felölelő kutatás, amelyet The Guardian ismertetett, arra a következtetésre jutott, hogy a mobiltelefonok használata és az agyrák kialakulása között nincs bizonyítható összefüggés.  

A vizsgálat - melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felkérésére készítettek ausztrál tudósok-, a világ legnagyobb ilyen jellegű kutatása, amely több millió mobilhasználó adatát elemezte.

hirdetés

Míg korábban számos vita övezte a mobiltelefonok sugárzásának egészségügyi hatásait, az eredmények megnyugtatóak, és arra utalnak, hogy a hosszú távú használat sem növeli az agydaganatok előfordulását.

Az eredmény különösen fontos, mivel a mobiltechnológia az elmúlt évtizedekben exponenciálisan terjedt el a világon.

A kutatás nemcsak az agyrák kialakulásának kockázatát vizsgálta, hanem más típusú daganatokra is kitért, például a nyálmirigy és az agyalapi mirigy rákos megbetegedéseire. Az elemzés során ezeknél a betegségeknél sem találtak jelentős növekedést, még hosszú távú mobilhasználat esetén sem. A kutatók szerint ezek az eredmények segíthetnek enyhíteni a mobiltelefonok használata körüli félelmeket, amelyek az elmúlt évtizedekben folyamatosan jelen voltak.

Az eredmények különösen jelentősek az egészségügyi politikák kialakításában és a közvélemény tájékoztatásában, mivel a mobiltelefonok és más rádiófrekvenciás eszközök elterjedése napjainkban szinte minden háztartást érint. A kutatók hangsúlyozták, hogy bár az aktuális eredmények megnyugtatóak, további vizsgálatokra lesz szükség a technológia további fejlődésével, különösen az új típusú, nagyobb frekvenciát használó eszközök kapcsán.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A WHO szerint robbanásszerűen nő 2050-re a rákos betegek száma

Egyre több fiatal rákos a világon, és csak sejtik az okát

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Alexandra_Koch képe a Pixabay -en.

TOP 5