Skip to main content
rák fiatal

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Drasztikusan nőtt a rákos megbetegedések száma az 50 év alattiak körében, írja a dw.com. 

A 14-49 éves korosztályban az elmúlt 30 évben közel 80%-kal nőtt a rákos megbetegedések száma - derült ki egy tanulmányból.

hirdetés

A kockázati tényezők egy része egyértelműnek tűnik, de az ugrásszerű tendenciát nem sikerült a kutatóknak teljesen megmagyarázni.

A szerdán közzétett tanulmány szerint az elmúlt három évtizedben 1,82 millióról 3,26 millióra emelkedett az 50 éves és annál fiatalabb olyan emberek száma, akiknél rákot diagnosztizáltak. Ez 79,1%-os növekedést jelent.

Bár a tanulmány mögött álló nemzetközi kutatók szerint a rossz táplálkozás, a dohányzás és az alkohol a fő rákkockázati tényezők ebben a korcsoportban, hozzátették, hogy "a korai stádiumban jelentkező rákterhelés növekvő tendenciája még mindig nem világos", bár a növekedés egy részét a népességnövekedéssel magyarázzák. Mindezt kiegészítették azzal, hogy a fizikai inaktivitás és az elhízás szintén hozzájárulhatott a tendenciához.

A legveszélyesebb rákbetegségek - Statisztika

A tanulmány szerint a legveszélyesebb rákbetegségek a mell-, a légcső-, a tüdő-, a bél- és a gyomorrák voltak a vizsgált időszakban, 1990 és 2019 között a mellrákot diagnosztizálták a leggyakrabban. Ugyanebben az időszakban a korán kialakuló légcső- és prosztatarák esetében nőtt a leggyorsabban a megbetegedések száma, a májrákos esetek viszont évente 2,9%-kal csökkentek.

A fejlett országok adatai

Az 50 év alattiak körében a fejlett országokban volt a legmagasabb a rákos megbetegedések aránya, aminek az lehet az oka, hogy a gazdag országokban jobb az egészségügyi ellátórendszer, és korábban észlelik a betegséget - áll a tanulmányban.

A modellezés azt jelzi, hogy az 50 év alattiak körében a rákos megbetegedések száma 2030-ra világszerte további 31%-kal fog emelkedni, főként a 40-49 évesek körében.

A tanulmányhoz kapcsolódó szerkesztőségi cikkben az írországi Queen's University Belfast két orvosa, Ashleigh Hamilton és Helen Coleman úgy fogalmazott, hogy "létfontosságú" annak kiderítése, mi okozza ezt a növekedést.

A kutatók a 2019-es Global Burden of Disease Study adatait használták fel, 204 országban 29 különböző rákos megbetegedés arányát elemezve. A tanulmányt a skóciai Edinburgh-i Egyetem és a kínai Hangcsouban található Zhejiang University School of Medicine vezette, a kutatásban az Egyesült Államok és Svédország is részt vett.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Ez az öt rákbetegség vezeti a halállistát

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by snowing on Freepik

TOP 5