Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A WHO szerint robbanásszerűen nő 2050-re a rákos megbetegedések száma, írja az AFP

A 2022-ben rögzített adatokhoz képest 77 százalékkal nő 2050-re a megbetegedések száma, azaz több mint 35 millióra fog emelkedni, jelentette az IARC, a WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége.

hirdetés

Az ügynökség fő okként az elhízást, a légszennyezést és a szenvedélybetegségeket jelölte meg, azaz a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

De a folyamatot elmélyíti a társadalom elöregedése és a népesség növekedése.

A WHO egyben megerősítette a korábbi megállapítást, miszerint a rák továbbra is főleg a fejlett országokban nyer teret, így 2022-höz képest majd 5, 4.8 millióval több esetet regisztrálhatnak az egészségügyi szervek 2050-re.

A WHO kiemelte ugyanakkor még azt is, hogy az ENSZ által használt emberi fejlettségi index alsó határán álló országokban lesz a legnagyobb - 142 százalékos - növekedés a népességükhöz képest.

Még nincs egy éve, hogy a sajtó arról írt, a fiatalok körében drasztikusan nőtt a rákos megbetegedések száma, azaz a 14-49 éves korosztályban az elmúlt 30 évben közel 80 százalékkal nőtt a rákos megbetegedések száma - derült ki egy tanulmányból.

A tanulmány szerint a legveszélyesebb rákbetegségek a mell-, a légcső-, a tüdő-, a bél- és a gyomorrák voltak a vizsgált időszakban, 1990 és 2019 között a mellrákot diagnosztizálták a leggyakrabban. Ugyanebben az időszakban a korán kialakuló légcső- és prosztatarák esetében nőtt a leggyorsabban a megbetegedések száma, a májrákos esetek viszont évente 2,9 százalékkal csökkentek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Egyre több fiatal rákos a világon, és csak sejtik az okát

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Chokniti Khongchum képe a Pixabay -en.

TOP 5