Skip to main content

 

Nem is gondolnánk, de ezt a rendkívül finom sajtot néhány egyszerű alapanyagból otthon elkészíteni nem is nagy ördöngösség.

A kalandhoz alapvető konyhai eszközökre és néhány extrára van szükségünk, amelyek azért sok háztartásban előfordulnak: mosogatókesztyű, mély fémtálak, konyhai hőmérő, citromsav, oltóanyag. Az oltóanyag megvásárolható a tejipari kutatóközpontoknál, illetve beszerezhetőségéről az interneten lehet információhoz jutni.

hirdetés

Hozzávalók: 4 liter tej, 1 ½ ek citromsav feloldva, ¼ bögre hideg desztillált vízben, ¼ ek oltóanyag feloldva 5 ek hideg vízben, 2 ek só. A receptben használt rövidítés: ek – evőkanál. 

A nehézséget az okozza, hogy pasztörizálatlan, friss tejre van szükség, ennélfogva leginkább jó vidéki kapcsolatokra, tehenész rokonságra, barátokra, hajnali biopiac-körútra. Ha minden szükséges eszközhöz és alapanyaghoz hozzájutottunk, a tejet egy fém lábosban, közepes lángon először 13 fokosra melegítjük, hozzáadjuk a citromsavat, majd tovább melegítjük 31 fokig. Beletesszük az oltóanyagot, és 30 másodpercig keverjük, amíg szét nem kezd válni.

Folytatjuk a melegítést 88-90 fokig, majd levesszük a lángot, és pihenni hagyjuk, amíg a sajt el nem kezd alakulni, ekkor félrehúzzuk a tűzhelyről. Sűrű, joghurtszerű anyagot és áttetsző savót kell látnunk. Körülbelül 10 percig hagyjuk békén, aztán rakjuk fémedénybe. A savót tegyük félre. A sajt folyadéktartalmának nagy részét nyomkodjuk ki két kanállal. Akkor jó, ha még csöpög belőle a savó. A sajtot vágjuk csíkokra egy vágódeszkán, majd rakjuk az egyik üres edénybe, a másikat töltsük meg hideg vízzel. 

A savóból 4 bögrényit keverjünk össze a sóval, majd melegítsük fel magas hőmérsékleten 82 fokig. Amikor ezzel megvagyunk, öntsük a sajtra. A csíkokat tartsuk összenyomva, hogy összeálljanak, ez körülbelül egy percet vesz igénybe. 

Mosogatókesztyűt húzva, kézzel szedjük ki a tálból a sajtot, húzzuk szét a két végét, hajtsuk össze, majd hajtogassuk újra s újra 35-40 másodpercen keresztül. Túl sokáig ne ismételgessük a műveletet, mert megkeményedik a sajt. Formáljuk egy nagy gombóccá és tegyük vissza a savóba. A végső megformáláshoz csippentsünk ki kisebb, egyforma darabokat, és formázzunk gömböket friss mozzarellánkból, majd tegyük hideg vízbe. Hűtőben tartva három napig fogyasztható.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

TOP 5