Skip to main content

A sárgarépa narancs színének eredete homályos, egyesek egy XVI. századi holland nemesítőhöz kapcsolják, mások pedig a VI. századi bizánci időkhöz. Zavaros a répatöri.

A répatörténelem meglehetősen hosszú, már az ókorban is ismerték, szerették és fogyasztották. Kutatók az i. e. 5000-ből származó, a mai Afganisztán területén elnyúló répaültetvényeket találtak, de ókori egyiptomi és görög utalások is találhatók az akkor még egyértelműen lila színben pompázó gyökérre.

Az i.sz. 900-as években aztán egyre több helyen bukkan fel a növény, Iránban és Arábia északi részein is beépült a táplálkozási kultúrába. Ekkor még szintén csak lila és vörös színben ismerték.

hirdetés

Egy évszázaddal később Szíriában és Észak-Afrikában is elterjedt, 1100 körül pedig már a Spanyolok is említik a lila répát. A kereskedelemnek és a répa térnyerésének is jó példája, hogy a XIII. században már Kína és Olaszország is előszeretettel ropogtatta Tapsi Hapsi kedvencét.

Pár évtized leforgása alatt aztán a franciák, a németek és a hollandok is megszerették a répát, az 1300-as évek feljegyzései szerint pedig már fehér változata is ismert volt. A XVI. században aztán állítólag egy holland nemesítő – pusztán a nemzeti öntudattól hajtva – narancssárga répát nevelt és onnantól fogva az a verzió terjedt el leginkább.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

TOP 5