Skip to main content

SkyDrive SD-XX 

A japán kormány három év múlva engedélyezné a repülő autók (eVTOL-ok) forgalomba helyezését, adta hírül a napokban a Japan Times.

A szigetország kormányának mindezzel az a célja, hogy csökkenjen a nagyvárosokban a (földi) forgalom túlterheltsége, illetve az is, hogy Japán nehezebben megközelíthető részei, vagy akár katasztrófák helyszínei könnyen elérhetővé váljanak.

hirdetés

Bár a kezdetekben a repülőautók megvásárlását nyilvánvalóan csak a gazdagok engedhetik meg majd maguknak, egy japán startup, a SkyDrive szerint 2050-re már bárki rendelkezhet a függőleges fel- és leszállásra, valamint repülésre képes járművel. 

Fukuzava Tomohiro, a cég vezetője úgy gondolja, a repülő járművekkel Tokyo bármely kerülete 10 perc alatt elérhető, ez pedig olyan előnnyel bír majd, amellyel a hétköznapi autók nyilvánvalóan nem tudnak az elkövetkezendő évtizedekben versenyezni. 

A világon több cég is fejleszt repülő autókat, így az Airbus, a Boeing, az Audi, az Uber, vagy egy ma még kevésbé ismert német startup, a Lilium is. A SkyDrive 1.5 méter magas és 4 x 3.5 méter széles propelleres autója a legkisebbnek számít a modellek között.

A japán modellek méretükből adódóan akár a parkolókból is elindulhatnak, ugyanakkor csak két személy szállítására alkalmasak, míg a német startup autója egyszerre öt embert képes fuvarozni. Mindezen méretbeli "problémák" ellenére a japán cég tervezi a járművek taxizásban való alkalmazását 2023-től, kérdés, mi lesz mindebből.

Az SD-XX névre keresztelt japán modell akár 100 km/h sebességet is el tud érni, egy töltéssel több tíz kilométert képes repülni. A jármű áprilisban debütált, az emberrel végzett teszt sikeresnek bizonyult.

A repülő autó 2023-ban már megvásárolható lesz a kereskedőknél, és bár egyelőre nem lehet tudni, mennyiért lehet majd megvenni, vélhetően egy drágább kocsi árával fog vetekedni az értéke. 

Vége a helikopterek korának?

Messzemenő követkzetetésekbe még nem érdemes bocsátkozni, az Osakában és a japán fővárosban elindítandó légi taxizás azonban Fukuzava szerint sokkal olcsóbb lesz, mint a helikopterek bérbevétele, ráadásul utóbbi járművek csak le és felszálló pályákról indíthatók és érkeztethetők. 

2028-ban már sofőr se kell a repülő taxikhoz, a járművek önvezetők lesznek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Kép: SkyDrive

TOP 5