Skip to main content

 

A repülő autók korszaka hamarabb eljöhet, mint gondolnánk. Az Uber és a NASA ugyanis összefogott, hogy beindítsák az iparágat. Először Los Angelesben tesztelnék a szolgáltatást, de a Google sem szeretne lemaradni.

Egyelőre csak sci-fi filmek állandó kellékei a repülő autók, azonban az Uber úgy gondolja, hogy

hirdetés

már három éven belül megjelenhetnek a forradalmi járművek Los Angelesben.

Az ötletről Jeff Holden, a cég termékigazgatója egy lisszaboni konferencián beszélt, ahol azt mondta, hogy 2020-ban már megkezdődhet az elektromos repülő autók tesztelése – írja a Business Insider.

Holden az UberAir szolgáltatásnak nagy jövőt jósol, szerinte a 2028-as Los Angeles-i olimpián már tömegek fogják használni a repülő autókat.

Az Uber nem csak a kaliforniai városban kívánja szolgáltatásával csökkenteni a közutak terhelését és a dugókat, hanem Dallasban és Dubajban is hasonló elképzeléseik vannak.

A hosszú távú tervek között szerepel, hogy hasonlóan az autós alkalmazáshoz lehessen majd "autót" rendelni, sőt az ára is hasonló lenne.

Azonban az Uber nem képes egymaga kiépíteni egy ilyen hálózatot, ehhez egy a repülésben és az innovációban is rutinos partner kell. Úgy tűnik, hogy az Uber megtalálta ezt a partnert, amely nem más, mint a NASA.

Az együttműködés azért lehet sikeres, mert a NASÁ-nak óriási tapasztalata van a vezető nélküli repülők irányításában, amely azért lehet fontos, mert valószínű, hogy sofőr nélküli modellek is kellenek majd.

Bloomberg szerint a vertikális fel- és leszállásra alkalmas hálózat kiépítése ugyan nem nehéz, azonban jogi szempontból rengeteg kidolgoznivaló van, és a működéshez szükséges a szövetségi repülésügyi szervezet (FAA) jóváhagyása is. Az FAA hatáskörébe tartoznak a repülők, helikopterek és drónok is.

Nem csak az Uber akar úttörő lenni a repülő autók piacán, a Google anyavállalata, az Alphabet is támogat két hasonló projektet.

Holden szerint egy 1,5 órás repülőutat kevesebb, mint 30 perc alatt tehet meg az UberAir.

A cég választása azért esett Los Angelesre, mert ez az Egyesült Államok második legnagyobb városa, és itt a legdurvább a dugóhelyzet az egész országban.

Az Uber vezetője azzal is viccelődött, hogy ha 2020-ra valóban megjelennek az első repülő autók, akkor a 2019-ben játszódó Szárnyas Fejvadász című film víziója mindössze egy év csúszással, de megvalósulhat.

Tegnap arról írtunk, hogy szintén hasonló határidőben gondolkodik Anglia, a brit közlekedési miniszter szerint rövid időn belül megjelenhetnek az önvezető autók a szigetország útjain.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: UBER

TOP 5