Skip to main content

Egyre többen keresik, veszik a kenderházat Magyarországon. 

Az évek óta folyamatosan bővülő keresletről, a kenderház sikeréről beszélgettünk Horesnyi Bélával, a Café Plusz Kenderházépítő Kft. ügyvezetőjével.

hirdetés

Hol találkoztál először a kenderház építés technológiájával? 

Olaszországban egy tanulmányúton találkoztam vele, ahol egy 4 napos kenderépítészeti oktatáson vettem részt.

Kik voltak azok, akik legelőször használták fel ezt az értékes alapanyagot a történelemben, illetve mely európai országokban használják most ezt a technológiát? 

Tudomásom szerint Kínában találtak több mint 2000 éves kenderfalazatról leletet. Jelenleg Japánban van egy közösségi épület, mely több mint 300 éves. Ezt a technológiát a franciák kezdték újra behozni a köztudatba Európában. Jelenleg a világ számos országában építenek kenderházat, Európában mindenhol, de a franciák és az olaszok járnak az élen.

Miért vágtál bele a kenderház építésébe hazánkban, melyik volt az első kenderház, amit felépítettetek? 

Kerestünk természetbarát építési módszereket, olyan házat akartunk építeni, amiben abszolút egészségesen lehet élni. Így jutottunk el a kenderházhoz, illetve vettem részt Olaszországban a hivatkozott képzésen. Az első házat 2016-ban adtuk át Domaszéken. 

Miért választják egyre többen a kenderház építését, mik a főbb okok? Leginkább az egészség megóvása a cél? Ez az építőanyag teljesen visszatér a természetbe, ha a ház már nem funkcionál, sokaknál ez is szempont? Vagy a hőháztartás, a szigetelés miatt választja sok megrendelő e ház felépítését?
A legnagyobb hívó szó a
betegház szindróma mentes építési mód. Meg kell nézni, mit írnak róla a neten, leginkább azt emelném ki, hogy vírus és baktériumölő hatása van, egyszóval sokan egészségesen akarnak élni a lakótérben, ami abszolút adott a kenderházban. Fontos szempont az is, hogy mint építőanyag, a kender karbon negatív. Folyamatosan megköti a szén-dioxidot, ráadásul nem éghető anyag. Életciklusa végén a talajba károsodás nélkül visszajuttatható vagy újrahasznosítható, nem képez hulladékot, mint pl. a beton, ami egyre nagyobb problémát jelent a jóléti társadalmakban.

akender Újszeged kenderház 

A hatóság engedélyezte ezt a technológiát, illetve ez a technológia megfelel a karbonsemlegességnek is?

Igen rendelkezünk NMÉ-vel iletve ETA-val mellyel egész európára érvényes.

Adott esetben egy kenderház építése olcsóbb is lehet, mint egy téglaház kivitelezése? Sokan építenek házat kalákában? 
Ez egy picit bonyolultabb kérdés. A téglaházakat jelenleg 7-800 ezer/nm áron építik. Szeged környékén a kenderházakat nettó 600.000 Ft/nm-ért építjük. Itt a nettó nm-re gondoltam. Az ország más területén többért. Ez függ attól is, hogy a generálkivitelező mekkora haszonkulccsal dolgozik.  

Több példa is bizonyítja, hogy az építtető ha nem generállal épít, hanem ő szervezi a munkálatokat, olcsóbb az építkezés, tehát amit tud, ismerősök összefogásával kalákában megcsinálnak. Így milliókkal olcsóbban is fel lehet építeni egy kenderházat. Volt olyan eset is, amikor 10 millió feletti megtakarítást értek el az építkezés során az építtetők. Tehát sokan építenek kenderházat kalákában. Vannak jogszabályi előírások, aminek meg kell felelni, de ez nem gond. 

A klímaváltozás tükrében az elkövetkezendő évtizedekben Európában komplett nemzetgazdasági és társadalmi átalakulásnak kell végbemennie. Ez hogyan, akár pozitívan is érintheti a kender termesztését?

2030-tól kizárólag karbon semleges épület és épímény építhető. A kender szigetelő karbon negatív, így nélkülözhetetlen lesz az új épületeknél. Itt már csak az a kérdés, hogy az alapanyagot külfölről szerezzük-e be, vagy megtermeljük itthon. Jelenleg azon dolgozunk, hogy ez megvalósítható legyen. Sajnos ehhez pénz kell. Így befektetők nélkül ezt nem tudjuk egyelőre megvalósítani, vagy csak nagyon lasan. A gazdák, úgy veszem észre, szeretnének kendert termeszteni, mivel más szinte kiég a mostani időjárás miatt a földeken, pl. a kukorica. A kender gyökere azonban mélyebbre nyúlík, mint a kukoricáé, így elviekben eléri a mélyebb vízbázisokat, tehát kiválthatja a kukoricát. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Hasznos tudnivalók a kender hőszigetelő táblákról

Forrás: Café Plusz Kenderházépítő Kft. - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Hanna Vel képe a Pixabay -en.

TOP 5