Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy nemrégiben publikált tanulmány szerint a humanoid robotok hamarosan képesek lesznek autókat vezetni, leváltva az emberi sofőröket. 

A japán kutatók azt állítják, hogy ezek a robotok nemcsak a vezetési feladatokat láthatnák el, hanem számos egyéb teendőt is, mint például a nehéz poggyászok mozgatása, idősek segítése, autómosás, vagy akár katasztrófahelyzetekben való közreműködés, írja bitport.hu.

hirdetés

A Tokiói Egyetem kutatóii szerint jelenleg csak az emberek csontrendszerét és izomzatát utánzó humanoid robotok rendelkeznek az autóvezetéshez szükséges rugalmassággal. Ezek a robotok képesek beülni a hagyományos vezetőülésekbe, és mindkét karjukat és lábukat használva kezelni a vezérlőszerveket. Ezen túlmenően, az emberi testfelépítéshez hasonló szerkezetük miatt, valósághűbb töréstesztekre is alkalmasak.

A kutatók, köztük egy Toyota tanácsadó, kifejlesztettek egy Musashi nevű muszkuloszkeletális humanoidot, amely képes egy kis elektromos autót vezetni egy tesztpályán. Musashi két kamerával látja az utat és az oldalsó tükröket, kezei használhatják az indítókulcsot, kioldhatják a kéziféket és kezelhetik az irányjelzőket, míg lábai a gáz- és fékpedált működtetik. A robot még a közlekedési lámpák jelzéseit is képes értelmezni és betartani.

Bár Musashi jelenleg nem képes a forgalomban való részvételre, technikai korlátai és a fejlesztők óvatossága miatt csak lassan halad a tesztpályán. Külön kísérletekben gyakorolja a gyorsítást, és problémái vannak az egyenletes sebesség fenntartásával, különösen az út dőlésszögének változása esetén. A fejlesztők azonban úgy vélik, hogy ezek leküzdhető akadályok, és már dolgoznak a következő generációs robotok és szoftverek kifejlesztésén. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Elkezdődött az első humanoid robot sorozatgyártása - Videó!

Indul a tömeggyártás, rengeteg humanoid robot fog dolgozni az iparban

2024-ben már 10.000 humanoid robotot gyárt egy amerikai cég

Már 2025-ben tömeggyártaná a humanoid robotokat Kína

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Leo képe a Pixabay -en.

TOP 5