Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A következő évben várhatóan megkezdődik az első ipari humanoid robotok tömeggyártása, amely forradalmasíthatja a manuális munkavégzést.

Az IFUA Horváth& Partners jelentése szerint ezek az új technológiák lehetővé teszik, hogy a kézi munkafolyamatok több mint felét automatizálják, írja az Economix.

hirdetés

Jelenleg a humanoid robotok bevezető ára körülbelül 80 ezer euróra tehető a stuttgarti székhelyű Horváth csoport tanulmánya alapján.

Az iparban jelenleg főként az emberi kar mozgását utánzó robotokat alkalmazzák különböző feladatokra, mint például hegesztés, festés és összeszerelés. A minőségellenőrzésben is egyre inkább terjednek a cobotok (együttműködő robotok) használata.

A humanoid robotok az emberi testre emlékeztető felépítésükkel különösen alkalmasak arra, hogy az ember által tervezett munkakörnyezetben dolgozzanak. A járműiparban már zajlanak az első tesztprojektek; például a Mercedes egy amerikai gyártó, az Apptronik Apolló nevű modelljét próbálja ki, amely 1,73 méter magas, 73 kilogramm súlyú és képes 25 kilogrammot emelni.

A humanoid robotokat elsősorban a munkaigényes, fizikailag megterhelő és monoton feladatok ellátására tervezték a gyártás és logisztika területén. Jelenleg ezek a robotok drágábbak, mint más ipari robotok, de Vári Attila, az IFUA Horváth partner és a Járműipari Kompetenciaközpont vezetője szerint a sorozatgyártás beindulásával 2030-ra az átlagos beszerzési ár 48 000 euróra csökkenhet. A jelenlegi beszerzési árak mellett a megtérülési idő kevesebb mint 1,36 év, de a technológiai fejlődés várhatóan tovább csökkenti ezt az időtartamot.

A jövőben a humanoid robotok átvehetik a manuális termelési feladatok több mint felét, különösen azokat a fizikailag megterhelő és ismétlődő munkákat, ahol a cégek munkaerőhiánnyal küzdenek, így hozzájárulva a magasan képzett munkaerő tehermentesítéséhez.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

2024-ben már 10.000 humanoid robotot gyárt egy amerikai cég

Már 2025-ben tömeggyártaná a humanoid robotokat Kína

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

TOP 5