Skip to main content
biodiverzitás-barát kert

A biodiverzitás-barát kertben a tökéletes rend a káosz, mondja el, majd fejti ki alapvető gondolatát legújabb videóiban Gyulai Iván. 

Miért hasznos ez?

Azért, mert nincs szükség növényvédőszerek permetezésére, kapálásra se, mondja el az Ökológiai Intézet munkatársa a filmben, a kert mégis terem, hisz minden élőlény mértékkel, arányosan van jelen a területen, semmi sem szaporodik el a másik rovására, adott az egyensúly.

hirdetés

Azaz az ilyen kert kedvez a biodiverzitásnak, így számos olyan élőlény jelenik meg a kertben, aminek különben hírét-hamvát se látnánk. A végeredmény pedig nem más, mint a gazdag(abb) termés, a saját magunk által megtermelt vegyszermentes zöldség és gyümölcs, ami rendkívül hasznos az emberi szervezet számára, ráadásul nem kell pénzt érte kiadni a piacon.

Az első videó alatt az alábbi összefoglalás olvasható, de a filmekben további igen hasznos ismeretekre is szert lehet tenni. (Aki pedig élőben is megtekintené, hogy „működik“ egy ilyen kert, illetve ezzel kapcsolatos képzéseken is részt venne, érdeklődhet az Ökológiai Intézet weboldalán.)

„A legtöbb ember félve tekint a rovarokra, férgekre, általában mindegyikben a veszélyt látják, vélik, még valamilyen bajt okozhatnak. Félelmeik általában alaptalanok, ismerethiányból, téves tudásból és előítéletekből származnak. Pedig a természet teszi a dolgát, és bizony jobban jártunk volna, ha vegyszerek és más praktikák helyett a sokféleségre bízzuk a károsnak tartott élőlények korlátozását. Merthogy a különböző fajok korlátozzák egymás jelenlétét, azért egyik faj népessége sem nőhet a végtelenségig, még az emberé sem.

Ebből az a tanulság, hogy nem lehet egyszerre rettegni a szúnyogtól és a denevértől, a meztelen csigától és a lótetűtől, a levéltetűtől és a karoló póktól, mert az ideális létszám akkor jön létre, ha egyiküket sem háborgatjuk. De miért is háborgatnánk őket? Vajon okoznak-e kárt a hernyók, ha lerágják a gyümölcsfa leveleit, és a meztelencsigák csak a kárt okozzák nekünk?

A biodiverzitás-barát kert című film első és második részéből választ kaphatnak ezekre a kérdésekre, és meggyőződhetnek arról is, hogy pusztán a természetes sokféleségre támaszkodva, vegyszerek és egyéb pusztító praktikák nélkül is boldogulhatunk házunk táján. A filmből kiderül, hogy kertünkben az élőlények sokfélesége nem az ellenségünk, hanem a barátunk, és ha jót akarunk magunknak, akkor nem távol tartjuk a ragadozó szervezeteket, hanem élőhelyek és búvóhelyek létesítésével gondoskodunk jelenlétükről.

Ne feledjék Herman Ottó szavait! „A természetben nincsen sem káros, sem hasznos madár, mert csak szükséges van”.

Első videó:

Második videó:

 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A talajt senki sem szántja, ássa a természetben, mégis terem - Iván konyhakertje

Forrás: Ökológiai Intézet

TOP 5