Skip to main content

 

Per útján lépett fel saját kormányával szemben egy kilenc éves gyermek Indiában, mivel szerinte az állam elhanyagolja kötelezettségeit és így hozzájárul a klímaváltozás erősödéséhez, írta nemrég az MTI.

Ridhima Pandey fiatal kora ellenére igen erős egyéniség, pontosan tudja, mit miért tesz, illetve miért fordult  a környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó nemzeti zöld bírósághoz.

hirdetés

A kislány nem az első, aki pert indított az indiai állammal szemben, 2016-ban hat gyermek is keresettel élt, amiért az állam szinte semmit sem tesz a környezetvédelemért, ezért India egyes városaiban szó szerint fuldoklanak az emberek a légszennyezettség miatt, sok ember, köztük gyermekek idő előtti halálát okozva.

Kritikusok szerint bár India ratifikálta a párizsi klímaegyezményt, emellett számos törvényt hozott az erdők védelméért, a levegő vagy a folyóvizek megtisztításáért, mindez semmit sem ér a gyakorlatban, a gazdasági érdekek gyakran felülírják a környezetvédelem ügyét, így a kislány szerint a jövő generációinak nem biztosítottak az életfeltételei.

A Himalájában elterülő Uttarakand szövetségi államban, ahol egyébként Ridhima is él, négy éve több száz ember vesztette életét és több tízezren váltak földönfutóvá a heves esőzések okozta áradásokban, földcsuszamlásokban, mert az állam nem védekezett megfelelően.

A pusztítás a lány családját is elérte, vélhetően ez a tragédia inspirálta a kilenc éves felperest, hogy saját kormányát a jog eszközeivel kényszerítse a törvények betartására.

A bíróság az 52 oldalas keresetlevélnek megfelelően felszólította a kormányt, hogy két héten belül nyilatkozzon az abban foglaltakra. Sokan várják a választ, és nemcsak Indiában, hanem máshol is a világon.

A "furcsa" jogesetről, illetve az eltökélt kislányról a nemzetközi sajtó is beszámolt, többek közt például az Independent is.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás, A képen indiai gyermekek látható, a kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5