Skip to main content

A Burkina Fasó-ban élő férfi olyan megoldást talált az országot fenyegető elsivatagosodásra, amelyet az agráripari szakemberek és szervezetek is elismernek. Yacouba Sawadogo-nak hála ugyanis újra terem élelem Nyugat-Afrika egyes részein.

Köztudott, hogy Nyugat-Afrika több országában is hatalmas élelemhiány uralkodik, ám Yacouba Sawadogo új módszerének köszönhetően jelentősen sikerült feljavítani a félsivatagos területek minőségét.

hirdetés

A leleményes férfi ugyanis felelevenítette a helyi földművelők által évszázadok óta használt technikát, a zaït, amelynek lényege, hogy sekély gödröket vájnak a talajba, amelyek a növény gyökerei felé vezetik el a meglehetősen ritka esővizet. Az egyébként teljesen írástudatlan férfi a hagyományosnál nagyobb gödröket mélyített, ezzel növelve az összegyűjtött víz mennyiségét. Technikájának köszönhetően pedig több tízezer hektárnyi földből lett újra termőföld.

Az újító férfi sosem akarta magának megtartani a nagy titkot, sőt szeretné, ha minél több föld kelne újra életre a módszere által.

“Szeretném, ha lennének képzések, ahol az útmutatásaim alapján újra megtanulhatnának gazdálkodni a helyiek. Persze máris problémák állnak előttünk, hiszen a most már burjánzó első erdőnk környékére elkezdtek házakat építeni és félő, hogy lerombolják az eddigi munkánkat. Most adománygyűjtésbe kezdtünk, hogy vissza tudjuk vásárolni az erdeinket. Nem adom fel a harcot” – idézi az egyik helyi lap Sawadogót.

(Forrás/kép: Dailymail)

Forrás

TOP 5