Skip to main content

Egy új kutatás szerint az Atlanti Meridionális Áramlási Cirkuláció (AMOC) összeomlása akár már az 2030-as évek végén bekövetkezhet, ami világszerte drámai hatással lenne az éghajlatra és időjárásra. 

Az AMOC, aminek része a Golf áramlat is, egy létfontosságú óceáni áramlási rendszer, amely a déli féltekéről és a trópusokról húz meleg felszíni vizet az Északi-Atlanti térségbe, majd a hidegebb, sósabb víz lesüllyed és dél felé áramlik. Ez az áramlási rendszer megakadályozza a déli félteke túlhevülését, és meggátolja, hogy az északi félteke elviselhetetlenül hideggé váljon, miközben fenntartja a tengeri ökoszisztémák életképességét azáltal, hogy elosztja a tápanyagokat.

hirdetés

Az új kutatás szerint az AMOC összeomlása valószínűleg 2050 előtt bekövetkezik. René van Westen, a hollandiai Utrecht Egyetem tengeri és légköri kutatója, aki a tanulmány társszerzője, aggasztónak nevezte az eredményeket. „Ez igazán nyugtalanító” – mondta van Westen. „Minden negatív mellékhatása az ember által előidézett klímaváltozásnak tovább fog fokozódni, mint például a gyakoribb hőhullámok, aszályok és áradások. És ha mindehhez még hozzáadódik az AMOC összeomlása, az éghajlat még inkább eltorzul.”

Az AMOC összeomlása hatalmas változásokat eredményezne a világ számos részén. Az összeomlást követő évtizedekben az északi sarki jég egyre délebbre húzódna, és 100 év alatt egészen Anglia déli partvidékéig nyúlna. Európa és Észak-Amerika átlaghőmérséklete drasztikusan csökkenne, beleértve az Egyesült Államok egyes részeit is. Az Amazonas esőerdőben az évszakok teljesen megfordulnának; a jelenlegi száraz évszak esős hónapokká alakulna, és fordítva.

Stefan Rahmstorf, a németországi Potsdami Egyetem oceanográfusa, aki nem vett részt a kutatásban, kijelentette: „Az AMOC összeomlása valóban hatalmas veszély, amit mindenképpen el kell kerülnünk.”

A kutatás azt is megállapította, hogy a korábbi előrejelzéseket alátámasztandó az Atlanti-óceán déli részén lévő hőmérsékleti és sótartalmi adatokat kellene megfigyelni. Az AMOC összeomlásának időzítése viszonylag új kutatási terület, de a tudósok egyre közelebb kerülnek annak megértéséhez, mikor következhet be ez a katasztrófa.

Rahmstorf elmondta, hogy öt évvel ezelőtt még azt hitte, hogy az AMOC összeomlása ebben az évszázadban valószínűtlen, de most úgy véli, hogy az esélyek jelentősen megnőttek. „Mostanra több tanulmány is arra utal, hogy ez akár még az évszázad közepe előtt is bekövetkezhet” – tette hozzá Rahmstorf. „Az általános értékelésem az, hogy a kockázat mostanra valószínűleg meghaladja az 50%-ot.”

Bár az AMOC kutatásában gyors előrehaladás történt, a modellek még mindig nem veszik figyelembe a grönlandi jég olvadását, ami jelentős hatással lehet az összeomlás időzítésére. Rahmstorf szerint ez a kutatási hiányosság azt jelenti, hogy az előrejelzések alábecsülhetik az összeomlás időpontját vagy sebességét.

Ez az új kutatás azonban figyelmeztet, hogy a veszély nagyobb lehet, mint azt korábban gondolták, és hangsúlyozza, hogy az AMOC összeomlása elkerülhetetlenül súlyos következményekkel járna az egész világ számára. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

A tengeráramlatok változásai pusztulással fenyegetik bolygónkat

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Midjourney

TOP 5