Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egy új tanulmány szerint a tengeráramlatok megváltozása súlyos következményekkel járhat a Föld éghajlatára és ökoszisztémájára.

Az óceánok áramlási rendszere, amely a hideg és meleg víz keveredését szabályozza, kritikus szerepet játszik a globális hőmérséklet szabályozásában. Ha ezek az áramlatok lelassulnak vagy megszűnnek, az drasztikusan növelheti a légköri szén-dioxid szintjét, ami felgyorsíthatja a globális felmelegedést és jelentős tengerszint-emelkedést okozhat, írja a bgr.com.

hirdetés

Az áramlatok szerepe

Az óceáni áramlatok, mint például a Golf-áramlat, fontosak a hő és tápanyagok szállításában az óceánok között. Ezek az áramlatok hűvös vizet hoznak a mélyből a felszínre, és meleg vizet visznek az Egyenlítőtől a pólusok felé. Ez a folyamat segít szabályozni a Föld hőmérsékletét és klímáját. A tanulmány szerint azonban az emberi tevékenység által kiváltott globális felmelegedés gyengítheti ezeket az áramlatokat.

Lehetséges következmények

A tengeráramlatok gyengülése azt eredményezheti, hogy kevesebb szén-dioxid oldódik fel az óceánokban, ami növeli a légköri szén-dioxid koncentrációját. Ez tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést, ami viszont extrém időjárási jelenségekhez, jégsapkák olvadásához és tengerszint-emelkedéshez vezethet. Az emelkedő tengerszint veszélyezteti a part menti közösségeket és infrastruktúrákat.

Veszélyek és megoldások

A kutatók figyelmeztetnek, hogy az óceáni áramlatok változásainak hatásai kiszámíthatatlanok, és súlyosbítják az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívásokat. Szükség van globális együttműködésre a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében, hogy minimalizálják az emberi tevékenység okozta károkat az óceánok és a Föld klímájában. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Jóval súlyosabb lehet a tengerszint emelkedése, mint eddig gondolták

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gianluca képe a Pixabay -en.

TOP 5