Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A Földön a jégtakaró elvesztésében egy fordulópont állt be, mely azt jelentheti, hogy a tengerszint emelkedése a jövőben jelentősen meghaladja a korábbi előrejelzéseket. 

Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy az Antarktiszon és máshol is a felmelegedő tengervíz hogyan hatol be a part menti jégtáblák és az azokon nyugvó talaj közé. A meleg víz megolvasztja a jégben lévő üregeket, így még több víz áramlik be oda, ami egy visszacsatolásos hurokban tovább tágítja az üregeket. Ez a víz ezután a jégnek az óceánba való beomlását segíti elő, ami a tengerszintet felfelé tolja, írja a The Guardian.

hirdetés

A kutatók számítógépes modellek segítségével kimutatták, hogy a behatoló víz hőmérsékletének "nagyon kis mértékű növekedése" a jég elvesztésének "nagyon nagy mértékű növekedéséhez" vezethet - azaz a billenőpontos viselkedéshez.

Nem tudni azonban, hogy a billenőpont milyen közel van, vagy hogy egyáltalán bekövetkezett-e már. A kutatók szerint azonban már tizedfokos hőmérséklet-emelkedés is kiválthatja, és nagyon valószínű, hogy az elkövetkező évtizedekben már várható emelkedés is ennek következtében.

A tengerszint emelkedése az éghajlati válság legnagyobb hosszú távú hatása, amely a következő évszázadokban átrajzolja a világ térképét. A tengerszint alá kerülhet számos nagyváros, New York Citytől Sanghajig, és emberek milliárdjait érintheti.

"[A tengervíz behatolása a modellezés kapcsán] alapvetően a hiányzó darab lehet" - mondta Dr. Alexander Bradley, a British Antarctic Survey munkatársa, a kutatás vezetője. "Nem igazán van sok más jó ötletünk. És sok bizonyíték van arra, hogy ha figyelembe vesszük, a modellek által előre jelzett tengerszint-emelkedés mértéke sokkal, de sokkal nagyobb lehet."

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a tengervíz behatolása megduplázhatja az egyes antarktiszi jégtáblák jégveszteségének mértékét. Valós bizonyítékok is vannak arra, hogy a tengervíz behatolása ma is olvadást okoz, többek között olyan műholdas adatok, amelyek a jégtáblák magasságának csökkenését mutatják a talajmenti zónák közelében.

"Az óceánok felmelegedésének minden tizedfokával egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy átlépjük ezt a fordulópontot, és minden tizedfok az éghajlatváltozás mértékéhez kapcsolódik" - mondta Bradley. "Tehát azonnali intézkedésekre van szükségünk ahhoz, hogy korlátozzuk a felmelegedés mértékét, és megakadályozzuk, hogy ez a fordulópont átlépje ezt a határt."

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Jóval hamarabb eltűnhet a jég az Északi-sarkról, mint eddig gondolták

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Clara TCHOUBÉ képe a Pixabay -en.

TOP 5