Skip to main content

kötelező üveg visszaváltás 

A kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján kötelezővé válna az italcsomagolások visszaváltása Magyarországon - írja a Magyar Nemzet. A szigorításnak nemcsak környezetvédelmi okai vannak, az újrahasznosítást is ezzel szeretnék ösztönözni.

Ha nő a gazdaságba visszaáramló másodlagos nyersanyag mennyisége, csökken a nyersanyagimport-függőség és erősödik a versenyképesség. A magyar lakosság 85 százaléka támogatja a PET-palackok betétdíjazását - írta a lap.

hirdetés

A kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján kötelezővé válna az italcsomagolások visszaváltása Magyarországon. A dokumentum előzményeként a kabinet februárban meghirdette 

A KLÍMA- ÉS TERMÉSZETVÉDELMI AKCIÓTERVET, AMELYNEK EGYIK FŐ ELEME AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS FELSZÁMOLÁSA, 

valamint az üveg- és műanyag palackok, fémdobozok visszaváltásának biztosítása - áll a javaslat indoklásában.

A kötelező visszaváltás 

VÁRHATÓAN 2023. JÚLIUS 1-JÉTŐL LÉP ÉLETBE. 

A szigorítást a környezetvédelmi megfontolás mellett a hatékonyabb erőforrás-gazdálkodás is indokolja: az országok jelentős mennyiségű potenciális másodnyersanyagtól esnek el az újrahasznosítás hiánya miatt - írta a Magyar Nemzet.

A helyzet kezelésére európai uniós szabályozási hullám indult. A tervek szerint 

AZ ÁTALAKÍTÁSOK NYOMÁN ÚJ MUNKAHELYEK JÖHETNEK LÉTRE 

a hulladékgazdálkodást és a körforgásos gazdálkodást érintő területeken, valamint csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Emellett erősödhet az Európai Unió hulladékgazdálkodási és újrafeldolgozási ágazatának versenyképessége, ugyanis mivel nagyobb mennyiségű másodnyersanyag kerülhet vissza a gazdaságba, csökkenhet a nyersanyagimport-függőség. 

A MAGYAR LAKOSSÁG 85 SZÁZALÉKA TÁMOGATJA, HOGY VISSZAVÁLTHATÓK LEGYENEK A PET-PALACKOK, PÉLDÁUL BETÉTDÍJ BEVEZETÉSÉVEL

- idézte a Greenpeace a ZRI Závecz kutatóintézet ezer ember megkérdezésén alapuló, reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményét - olvasható a lapban.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5