Skip to main content

 

A Humusz Szövetség ez év októberében is meghirdette Komposztünnep pályázatát, melyre a komposztálás témájához kapcsolódó tevékenységekkel jelentkezhetnek az érdeklődők.

Október 10-én a komposztálásé a főszerep. A Humusz Szövetség idei Komposztünnepével és az ahhoz kapcsolódó pályázatával arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a szerves hulladék nem a kukába való! A helyben történő komposztálással a szerves hulladékok mennyisége csökkenthető, zöld javakként bent maradnak az ökológiai körforgásban, az így keletkező komposzttal pedig javítható a termőtalaj minősége.

A Humusz Szövetség célja, hogy a komposztálás témaköre  az oktatásban is megjelenhessen, ezért a pályázatra óvodai és iskolai csoportok, civil szervezetek, közösségi kertek, illetve képzőművészeti alkotó közösségek jelentkezését várja.

A Humusz az alábbi fő témák mentén várja a pályázatokat:

  • Komposzttal a klímáért!: Idén eddig még soha nem tapasztalt társadalmi figyelem szegeződik a klímaváltozásra. A komposztáláson keresztül az éghajlatváltozás mellett egyéb globális fenntarthatósági témák is megközelíhetőek, így - amint a következő felsorolásban láthatjuk - többek közt a talajvédelem és az élelmiszerfogyasztás is.
  • Kapcsolódás a 2020. évi Nemzetközi Komposzttudatos Héthez: Májusban kerül megrendezésre a komposztálást népszerűsítő szemléletformáló kampány, melynek szlogenje a Humusz Komposztünnepéhez is szervesen illeszkedik: „A talaj szereti a komposztot!”. A komposztáláson keresztül ugyanis jól megközelíthető téma a talajvédelem is.
  • Biológiai sokféleség a természetben, így a talajban is: Remek kezdeményezés a Máté Bence és Gaál Péter természetfotósok által indított, magyarországi növény- és állatfajokat tartalmazó online "albumoldala"A Fajbook-ra a regisztrációt követően saját fotóinkat tölthetjük fel, így gyűjtve pontokat. Végre egy online eszköz, mely játékos formában edukál!
  • Élelmiszerpazarlás csökkentése: Magyarországon a lakosság által megtermelt háztartási - avagy kommunális - hulladék közel 1/3-a szerves hulladék, amely komposztálható, azonban a jelentős hányada kidobásra kerülTudatosabb fogyasztással csökkenthetjük a megtermelt háztartási hulladékot, a megmaradó szerves hulladékot pedig komposztálhatjuk.

 

A pályázat jelentkezési határideje: 2019. október 21.

  • A Pályázók tevékenységeik beszámolóival pályázhatnak a legjobbak díjára, kategóriánként a 3 legötletesebb pályázatot díjazza a Humusz.
  • A pályázaton indított tevékenységeket a pályázók október hónap folyamán bármikor megvalósíthatják, akár egynapos, egy hetes, vagy akár több hetes időszakban.
  • Regisztáció és további hasznos tippek a komposztalj.hu oldalon. Kapcsolat: komposztunnep kukac gmail.com

A program támogatói:

Baptista szeretetszolgálat (NoPlanet B programja); Oázis KertészetFajbookVarázslatos Magyarország magazin

A 2018-es Komposzt Ünnep beszámolója ide kattintva érhető el.


Kép forrása: pixabay.com / Szerző: Manfred Antranias Zimmer

Forrás: Zöldunió

Hirdetés (X)

TOP 5