Skip to main content

 

A legújabb felmérések szerint jelentős többségben vannak a brit EU-tagság támogatói a június 23-ára kiírt népszavazás közeledtével, és ennek egyik fő oka az, hogy a választók egyre nagyobb arányát aggasztják a kilépéssel járó gazdasági kockázatok.

A ComRes közvélemény-kutató cég a Daily Mail című konzervatív brit napilap és az ITV kereskedelmi televízió számára összeállított, pénteken ismertetett vizsgálatában kimutatja, hogy február óta 17 százalékponttal, 38 százalékról 55 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint a gazdaság a legfontosabb tényező a brit EU-tagság sorsáról szóló döntésben.

Többen maradnának, mint mennének 

A cég új felmérése szerint - a bizonytalanok kiszűrésével számolva -jelenleg a brit választók 57 százaléka kíván arra szavazni, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja, a kilépésre 43 százaléknyian voksolnának. A héten ez már a második felmérés, amely hasonló eredményeket mutat.

A gazdaság megsínylené 

Az Ipsos MORI közvélemény-kutató legutóbbi vizsgálata azt jelezte, hogy a választók 49 százaléka szerint a brit gazdaságra - legalábbis a következő öt évben - negatív hatást gyakorolna a brexit, vagyis az, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból. A válaszadók 26 százaléka vélekedett úgy, hogy gazdaságilag előnyös lenne a kilépés az unióból.

Az Ipsos MORI felmérésébe bevont választók 55 százaléka kíván arra szavazni, hogy Nagy-Britannia az EU-tagja maradjon, 37 százalék tervezi azt, hogy a brexitre adja voksát.

Akár recesszió is jöhet

A népszavazási kampány kezdete óta a brit és a nemzetközi pénzügyi intézmények és üzleti szervezetek egymás után hívják fel a figyelmet a brexittel járó, potenciálisan súlyos gazdasági kockázatokra.

Mark Carney, a Bank of England - a brit jegybank - kormányzója a bank új inflációs jelentését bemutató minapi sajtótájékoztatóján kijelentette: a Bank of England előrejelzési forgatókönyvei azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy a brit gazdaság technikai recesszióba süllyedne, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból.

Az IMF óva intett

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minap Londonban ismertetett új országjelentése szerint a brit gazdaság potenciális GDP-arányos veszteségeiről szóló szakértői becslések 1,5 százaléktól 9,5 százalékig terjednek, attól függően, hogy az előrejelzések miként ítélik meg Nagy-Britannia jövőbeni kapcsolatait az EU-val és a világ többi gazdasági erőcentrumával.

A valutaalap elemzése szerint ha a brit gazdaságot a hazai össztermék 1 százalékánál nagyobb kár éri, az mindenképpen nettó költségvetési veszteséget okozna, mivel a gyengébb gazdasági teljesítmény nagyobb mértékben csökkentené az államháztartási bevételeket, mint amennyit az EU-költségvetésbe befizetett - az éves GDP-érték egyharmad százalékának megfelelő - nettó brit hozzájáruláson meg lehetne takarítani.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Kép forrása: Dreamstime

TOP 5