Skip to main content

 

Nagy-Britannia népszavazása az európai uniós tagságról már egy ideje lázban tartja a piacokat, de egy fontos kockázati tényezőről talán kevesebb szó esik. Jelesül arról, hogy a szigetország pénzügyi szektora akkora súllyal bír, hogy egy esetleg kilépés földrengésszerű változásokat indíthatna el.

A brit pénzügyi szektor mérete és súlya, kiegészülve a szabályozói bizonytalanságokkal különös veszélyt jelenthet, amennyiben Nagy-Britannia a közelgő népszavazáson arra voksol, hogy az ország elhagyja az Európai Uniót. A BlackRock nemrégiben kiadott egy elemzést, amelyben amellett, hogy figyelmeztet a kilépés kockázataira, külön kiemeli a brit pénzügyi szektor elképesztő súlyát – írja Ash Bennington az EcoMonitoron.

hirdetés

A pénzügyi és kapcsolódó szolgáltatások ugyanisa brit GDP 11,8 százalékának feleltekmeg 2013-ban a TheCityUK jelentése szerint. Az elemzés rámutat, hogy a szektor többlete erősen függ attól, hogy a vállalatok szabadon mozoghatnak az európai közös piacon, ami erősen csorbulhat egy esetleges kilépés következtében – csökkentve ezzel a brit tőkemérleg többletét.

A BlackRock elemzése főként 2013-as adatok alapján dolgozva összefoglalta, hogy az EU 28 tagállamában a brit pénzügyi szféra mekkora szereppel bír. A britek százalékos részesedései néhol egészen rendkívüliek:

  • A hedge fund eszközök 85 százaléka
  • A devizakereskedelem 78 százaléka
  • Az alapkezelés 50 százaléka
  • A banki eszközök 32 százaléka
  • A részvénypiaci kapitalizáció (LSE) 30 százaléka (2016-os adat)
  • A banki hitelezés 19 százaléka
  • A pénzügyi szektorban foglalkoztatottak 15 százaléka

Az elemzés azt is hangsúlyozza, hogy Nagy-Britannia óriási behemótként van jelent az európai alapkezelői piacon, de ez a kiegyensúlyozatlan szerep jelentősen függ attól, hogy miként tudnak üzletelni szerte a kontinensen.

Vagyis – teszik hozzá – a szabályozói környezet kiemelt fontosságú a brit pénzügyi szektor számára az EU-n belül, ami komolyan megváltozhat a Brexittel. A nagy kérdés akkor az lesz, hogy egy ilyen túlsúly mellett miként hat a szakadás nemcsak a britek, de többi 27 tagállam pénzügyi világára.

Más oldalról megközelítve a problémát, a BlackRock arra is rámutatott, hogy a brit gazdaság egészének mit okozna a kilépés a pénzügyi szektoron keresztül. A pénzügyi szolgáltatások ugyanis a 2015-ös pénzügyi évbenmintegy 66,5 milliárd fontnyi adót fizettek be,és ezzel a pénzügyi szektor abban az évben a teljes kormányzati adóbevételek 11 százalékát adta. Nem mellékesen pedig ha csak az iparágban dolgozók 10 százaléka veszíti el a munkáját – számol az elemzés –, akkor az foglalkoztatási adók kiesésén keresztül évente 3 milliárd fontba kerülne az államnak – különösen, ha a magas jövedelműeket érintik az elbocsátások.

(A képet Romsics Balázs készítette, további képei ide kattintva tekinthetők meg.)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Kép: Canary Wharf, forrás: IMM Photo

TOP 5