Skip to main content

 

Mintegy három hónappal az Európai Unió tagságáról szóló brit népszavazás előtt vezetnek a Brexit, azaz a kilépés pártolói.

A felmérés azt mutatja, hogy a szavazásra jogosultak 47 %-a a bentmaradást helyesli, 49 %-a a kilépést. A biztos szavazók körében még nagyobb az eltérés: 45 % szerint kellő feltételek mellett Anglia fenntarthatná az Uniós tagságát, de 52 % szerint mindenképp ki kell lépni.

hirdetés

Szakértők úgy látják, hogy a június 23-i brit népszavazás végeredményét azok fogják eldönteni, akik még nem határozták el, hogy az ország EU-tagságának fenntartása vagy pedig a kilépés mellé álljanak. A megfigyelők sejtése szerint a hezitálók nagyobb része tulajdonképpen bennmaradás párti.

Miért tartják ilyen sokan jobbnak az uniós tagság megszüntetését? Ezek közül legtöbben a bevándorlás fokozódásától tartanak, mások a brit szuverenitást féltik, azt tartják tűrhetetlennek, hogy az Európai Unió beavatkozik a brit ügyekbe.

Mi a bent maradás híveinek az érvelése? Elsősorban a brit gazdaság előnyeinek elvesztésétől tartanak, másodsorban a kereskedelmi lehetőségek megcsappanásától, és van egy jelentős szavazó réteg, amely David Cameron miniszterelnök jelszavát visszhangozza, miszerint a kilépés "ugrás lenne a sötétbe".

Befolyásolhatja a júniusi népszavazás kimenetelét, hogy mi történik addig az európai politikában. Vajon jobban ki lehet téve Anglia a terrorveszélynek, ha kilép? A migráció feltartóztathatatlannak tűnik, különösen ha Merkel asszony még mindig tárt kapukról beszél.

Az érvek összecsapnak: "Ha kilépünk, gyengülhet az ország gazdasága, kevesebb pénz jut az egészségügyre, a tanügyre, a közbiztonság fenntartására" - mondja az egyik fél. 

"Ha bent maradunk, jönnek a bevándorlók újabb százezrei, ami elviselhetetlen terhet róhat az egészségügyre, a tanügyre és a rendfenntartásra" - válaszolják erre a Brexit hívei.

A hanganyag ide kattintva hallgatható meg.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Kép: Union Jack, forrás: pixabay

TOP 5