Skip to main content

 

A homoródalmási Sándor Hubáéknál, vagy ahogy arrafelé is mondják, Hubáékni’ jártunk. Portát csodáltunk, sajtot kóstolunk, s azt éreztük, a letűntnek hitt életforma, az önfenntartó gazdálkodás újra megvalósítható és fenntartható, fiatalként, 2015-ben is.

Bágyadt naplementében hazafelé ballagó tehéncsorda, gálickék, tornácos parasztház, a rekkenő hőségben is szívósan helytálló kukoricatábla. Csak néhány kép, ami a falusi életből sokunknak gyermekkorából bevillan.

hirdetés

Aztán előjön a frissen kaszált nyári mezők illata, a széna otthonos szaga a nagyszülőknél az udorban, s már érzem is a számban a zsíros kenyér mellé mosatlanul, almaként harapott, kerti paradicsom ízét, s a rendszerint maszatos államon végigcsorduló édes levét. Bár gyermekkorom szinte észrevétlen elillant, és a falusi nagyszülők képe is egyre halványul, a sok-sok idilli emlék megmaradt, s azóta is romantikus nosztalgiával vágyom vissza falura.

Sajtósok a sajtosoknál

Fent, a homoródalmási dombok tetején, sárga, kék és lila virágtenger közepén legelészik a csorda. Minden irányba messzire ellátni innen, talán még a Fennvaló is kedvtelésből időzik el tekintetével olykor e dimbes-dombos, virágillatú tájon.  Mellettünk farkcsóválva heverészik hét-nyolc bozontos juhászkutya. Szükség is van rájuk – mondja a pásztor –, szinte nem telik el úgy hét, hogy ne látna medvét ólálkodni a határban. A majdnem vadvirágillatú, zsíros tej innen, a dombról érkezik le naponta a faluba, Sándor Huba sajtkészítő műhelyébe. A 27 éves fiatalember ugyanis a térség egyik legügyesebb kézműves sajtkészítője, noha mindössze négy éve, véletlenül keveredett el az első sajtkészítő tanfolyamra. Mint meséli, annak köszönheti a szakmáját, hogy az édesapja jelentkezett egy képzésre, ám nem tudott elmenni, így őt küldte el maga helyett. Az első tanfolyamot persze még jó néhány képzés követte, s Huba mostanra már főként érlelt tehénsajtokat készít, de ízesített, gyúrt, félkemény, penészes, kecske- és juhsajtok is kikerülnek kis műhelyéből.

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Kép: Mihályi László

TOP 5