Skip to main content

Erdélyben, Lengyelfalván egy ház érdekes technológiával épült fel ebben az évben. Legnagyobbrészt sárból, az építkezést képriport formájában mutatjuk be.

"A történet úgy kezdődött, még tavaly, hogy Barni kitalálta, földházat fog építeni. Többedmagával nekiesett, és ilyen konglomerátumos kőzetből beton segítségével rittyentett egy komoly alapot. Arra pedig nekiállt felhúzni egy föld falat, döngöléses technika segítségével. A döngölt föld fal úgy készül, hogy van egy kofrázs, mint a betonöntésnél, azt megtöltik földdel, ledöngölik, majd egy szinttel feljebb mennek, s ezt megismétlik.

hirdetés

A dolog egyszerűnek tűnik, de a Barniék fala összerogyott. Talán túl gyorsan húzták fel, az alsó résznek nem volt ideje megszáradni, s a fenti súly szétnyomta. A föld is túl zsíros volt a döngöléses technikához. Jó is, hogy összedőlt, mondja ma Barni, mert arra a falra nem szívesen rakta volna fel a tetőt. Ismerik kedves olvasóink a Kőműves Kelemen történetét, amiben egy feszt húzták fel a falat, s az minduntalan omlott össze? Na, ez a történet teljesen más.

Barni az asszonyt sem falazta be, de a falat sem húzta fel még egyszer, hanem egy telet aludt a dologra, még bővítette az eddigi tudását, tanult a történtekből, és idén friss erővel esik neki újból az építkezésnek."

A cikk, pontosabban a képriport itt folytatódik...

Ha tetszett a cikk, és más hasonló anyagok is érdekelnék, itt lájkolhatja az oldalunkat.

Kapcsolódó anyagunk:

Forrás

TOP 5