Skip to main content

 

Drámaian, egyes esetekben 70 százalékkal nőtt két év alatt azoknak a magyaroknak a száma, akik hivatalosan is Nyugat-Európában vállalnak munkát. Ez derült ki azokból a statisztikákból, amelyeket a Magyar Nemzetnek küldött a brit és a német statisztikai hivatal. Németországban például 2012-ben még csak 47, tavaly már 80 ezer magyar dolgozott hivatalosan. A valós szám ennél jóval nagyobb lehet.

Bár legfeljebb becslések vannak arról, hány magyar dolgozik az Egyesült Királyságban, illetve Németországban, a lapunk által lekért helyi statisztikák szerint az előbbi esetben megközelítőleg 55 ezer, míg az utóbbinál körülbelül 80 ezer emberről van szó. Legalábbis ennyit tartottak számon tavaly év végén az érintett országok statisztikai hivatalai.

hirdetés

A birtokunkba került számokból aggasztó tendencia rajzolódik ki. A szakemberek ugyanis mindkét helyen, de Németország esetében különösen jelentős növekedést mértek az elmúlt néhány évben. 2012 és 2014 között a kereső tevékenységet végző regisztrált magyarok száma majdnem 70 százalékkal nőtt.

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2014 végén hivatalosan Németországban tartózkodó 115 ezer magyar közül 83 ezren voltak aktív korúak (69 százalék), és közülük 80 ezren (96 százalék) folytattak regisztrált kereső tevékenységet. 2013-ban a magyarok össz-számát 91 ezerre tették. Az aktív korúak száma 65 ezer volt akkor, míg ezen belül a kereső személyek számát 63 ezerre becsülték. Egy évvel korábban, azaz 2012-ben 65 ezerre tették a magyarok számát. Közülük 49 ezren voltak aktív korúak, és ebből 47 ezren végeztek kereső tevékenységet.

Tavaly év végén egyébként az összes EU-tagállamból 3,155 millió ember tartózkodott Németországban. Közülük 2,015 millióan voltak munkaképesek, azon belül pedig 1,882 millióan folytattak kereső tevékenységet. Az EU-tagállamokból érkező külföldiek közül egyébként a legtöbben az olaszok (590 ezer) voltak, őket követték a lengyelek (518 ezer) és a görögök (314 ezer). Az olaszok közül 64 százalék volt aktív korú, a lengyeleknél 67, a görögöknél pedig 60 százalék.

Ötvenötezren a briteknél

Az Egyesült Királysággal kapcsolatban a Nemzeti Statisztikai Hivatalhoz fordultunk információért. A szervezet arról tájékoztatott, hogy az éves lakosságfelmérés (Annual Population Survey, APS) alapján 2014-ben az Egyesült Királyság területén körülbelül 55 ezren voltak a 16 életévüket betöltött, magyar származású, kereső tevékenységet folytatók.

Egy évvel korábban ez a szám 44 ezer, míg 2012-ben 35 ezer volt. 2011-ben 32 ezer, bejelentett munkahellyel rendelkező magyart számoltak össze. A hivatal nyomatékosította, az APS adatai értelmezésénél nem szabad megfeledkezni arról, hogy az adatgyűjtéshez használt felmérés keretében csak a magánlakcímmel rendelkező személyek körét vizsgálták. Mindkét statisztikai sor esetében felhívták a figyelmet arra, hogy az nem tartalmazza azokat, akik nem bejelentett munkahellyel rendelkeznek.

A cikk ide kattintva folytatódik...

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Nyitókép: Repülőtér, utasváró, forrás: pixabay

TOP 5