Skip to main content

 

A startupok megjelenése felszabadította a vállalkozást a szigorúan üzleti hozzáértés kötöttsége alól: tizenöt éve aligha hittük volna, hogy egykori földrajz tanárok vagy logisztikai igazgatók nyugodt derűvel borítanak mindent egy problémamegoldó ötletre.

Az Entrepreneur összeszedett néhány olyan foglalkozást, amely első látásra köszönőviszonyban sincs a vállalkozással mint hivatással. De másodikra annál inkább.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

A cikk szerint ha vállalkozni van kedvünk, de semmi kedvünk üzleti könyveken rágódni, használjuk ki inkább azt, hogy már értünk valamihez, és keressük meg a kapaszkodót az eredeti szakmánkban. Főként ha az öt alábbi közül az egyikről van szó.

Színészet, színpadi gyakorlat

Amikor egy gyors növekedésre számító vállalat döntéshozója befektetőnek pitchel, bárhogy nézzük is, produkcióra adja a fejét. Gyakran potenciális üzleti partnereknek, de olykor a saját kollégáinknak is egyfajta mini Ki mit tudot rögtönöz. A terméket nem elég eladni – ami persze marketing –, hanem mutatóssá, látványossá, étvágygerjesztővé kell tenni. Hogy az előadás minden részlete megragadja a hallgatóság figyelmét, magabiztos kiállásra, profi beszédmódra, felkészültségre, izgalomra és karizmára van szükség – egyszóval erős színpadi jelenlétre.

Sportmúlt

Sok mindenen áll vagy bukik egy kezdő vállalat életképessége. A fizikai erőnlét, a csapatszellem, a kitartás, a jó kondíció, illetve az elhivatottság mind olyasmire edzi az embert, ami sokat segíthet abban, hogy megvesse a lábát a fiatal vállalat. Aki már bizonyított sportban, mindezen felül azt is bizonyította, hogy nem fut el a kihívás elől, elszánt, és elemében van, ha versenyezni kell.

Történelem

Egy angol mondás szerint aki nem tanul a történelmi hibákból, arra kárhoztatja magát, hogy megismételje őket. Természetesen nem arról van szó, érdemes-e villogni egy tárgyaláson a Hastingsi csata évszámával (1066). De a történelemtanulmányokhoz elengedhetetlen logika és elemző gondolkodásmód komoly szellemi lendületet adhat a nehéz pillanatokban.

Mérnöki tudás

A kézzelfogható szakmák jó ideje hátrányba kerültek a tech tudományokhoz képest, és ez előreláthatólag így marad egy darabig. Az informatikai jártasság nem csak az applikáció- vagy weboldalépítésben, a SEO-szakértelemben jön jól, hanem az ilyen profilú cégek kitalálásában és összetartásában is.

Zene

Mind a zeneelmélet, mind a hangszeres gyakorlat meglepően nagy segítséget ad a vállalkozói életformában. Köztudott, hogy valamennyi zenei pálya kőkemény. Rendíthetetlen ambíció és hóban-fagyban kitartó gyakorlás nélkül felfalja a jelölteket reggelire. De a zene dopping is, az egyik legerősebb legális drog – a háttérben megnyugtat vagy inspirál, a semleges élményeket aszerint befolyásolja, hogy vidám vagy szomorú, javítja a látást, hogy csak néhány hatását említsük. Valójában nincs olyan részlete az életünknek, amelyben ne nyújtana támaszt.

Ezek után csak rajtunk múlik, mennyire tudjuk előnyünkre fordítani mindazt, amivel a vállalkozásindítás előtt foglalkoztunk.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Thinkstock

TOP 5