Egy év börtönt is kaphat az a norvég állampolgár, aki pénzt, menedéket vagy élelmiszert kínál fel hajléktalannak, derül ki a törvényjavaslatból, amelynek az a célja, hogy megakadályozza az utcai koldulást a norvég városokban, számol be a Local norvég napilap a weboldalán.

Az eredeti törvényjavaslat célja az utcai koldulást tiltotta volna be, de az új változat kriminalizálja azokat az embereket is, akik az utcán élőknek különféle módon segítenek. Az újság megszólított egy hajléktanokkal foglalkozó nőt is, aki csalódott és felháborodott a törvényjavaslat miatt, mert szerinte az hihetetlen, hogy azért akarnak megbüntetni valakit, mert segíteni akar másokon.

hirdetés

Vidar Brien-Karlsen, a norvég Igazságügyi Minisztérium államtitkára, a jobboldali Haladás Párt tagja szerint a törvényre azért van szükség, hogy a rendőrség hatékonyabban tudjon fellépni az olyan személyek ellen, akik Norvégiában "professzionális koldusok" teljes hálózatát alakították ki és irányítják.

 

Ez szervezett bűnözés, éppen ezért kell a rendőrség számára nagyobb hatáskört biztosítani

- mutatott rá az államtitkár.

Karin Andersen, a baloldali Szocialista Párt képviselője ugyanakkor a norvég kormányt a "szegénység kriminalizálásával" vádolta meg.

Európa leggazdagabb országai kriminalizálják Európa legszegényebb embereit

- írta a Twitteren. Hozzátette még, hogy a segítségkérés megtiltása gyakorlatilag a véleménynyilvánítás szabadságának tagadásával egyenlő. A törvényjavaslat hatálybalépéséről a végső döntést február 15-én hozzák meg a norvég képviselők.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció, szerző

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu