Skip to main content

A marseille-i önkormányzat a városban élő hajléktalanoknak olyan nyakba akasztható igazolványt osztott ki, amin egy nagy sárga háromszög látható.

A hatóságok az igazolvánnyal a hajléktalanok egészségügyi és szociális ellátását szeretnék megkönnyíteni. A náci sárga csillagra emlékeztető megkülönböztető jelzés azonban éles tiltakozást váltott ki.

hirdetés

A kártya elülső oldalán egy nagy sárga háromszög virít, amit az előírás szerint jól látható helyen kell majd viselni a nyakba akasztva vagy a hátizsákra csíptetve. A kártya hátoldalán adatokat kell megadni: név, társadalombiztosítási szám, krónikus betegségek.   

A városháza azt állítja, hogy az igazolványon a személyes adatok mellett azért szerepel a jel, mert így a kórházak és szociális ellátók is azonnal láthatják, hogy „különösen gyakran segítségre szoruló emberről” van szó . 

A városháza nem írja elő az igazolvány viselését a ruházaton, de a  polgármester egyik tanácsadója a Le Nouvel Observateurnek azzal védte a kitűzőt, hogy az adott esetben a hajléktalanok életét mentheti meg. Kulcsfontosságú információkat szolgáltathat a nekik segítő tűzoltóknak és egészségügyi dolgozóknak. Xavier Mery példaként említette az adott hajléktalan vércsoportját.  

A nemes célt a civil szervezetek is elismerik, de szerintük a sárga jel csak fokozza a hajléktalanok kirekesztését és megkülönböztetését. Több civil szervezet aktivistája ezért szerdán a marseille-i polgármesteri hivatal előtt tüntetett.

Orvosok is tiltakoztak az intézkedés ellen, mert az szerintük nemcsak megbélyegzi a hajléktalanokat , de az érzékeny egészségügyi adatok kezelésére vonatkozó szabályokat is megsérti a kártyát kirakó emberek esetében.

Más tüntetők olyan transzparenst vittek, amelyen a Harmadik Birodalomban alkalmazott megkülönböztető jelzéseket tüntették fel. A koncentrációs táborokban különböző színű háromszögekkel jelölték meg a cigányokat, a homoszexuálisokat, a szektásokat vagy a hontalanokat.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Forrás

Fotó: Anne-Christine Poujoulat

TOP 5