Skip to main content

youmma utajovobe.eu 

Különleges, napelemes hűtőket mutatott be egy brazil vállalalat. A berendezéseket kifejezetten Afrika azon térségeibe szánják, ahol nincs stabil, kiépített központi elektromos hálózat.

Fast Company írásából kiderül, hogy a háztartások egyrészt pénzt takaríthatnak meg azokkal, másrészt a hűtők a nők helyzetén is javíthatnak.

hirdetés

Bár a hálózatok fejlődnek és növekednek Afika Szaharától délre eső térségében is, még mindig közel 500 millió ember nem fér hozzá az elektromos áramhoz. Áram nélkül pedig az élet sokkal bonyolultabb, hiszen anélkül nem lehet megoldani a romlandó élelmiszerek, vagy épp a hűtést igénylő gyógyszerek tárolását.

Ezért egy brazil vállalat Youmma név alatt magas technológiai színvonalú, energiatakarékos, napelemes energiatárolással kialakított hűtőberendezést kínál megoldásként. A "szolárhűtők" első darabjait 2019-ben helyezték ki Kenyában és Ugandában, az első tapasztalatok pedig igen kedvezők.

André Morriesen, a termék gyártásáért felelős vezető elmondta, a berendezések két előnnyel is járnak.

Egyrészt jóval kevesebb élelmiszer megy így veszendőbe a vidéki, áram nélküli térségek jellemzően szegényebb háztartásaiban, ami számottevő megtakarítást jelent a családi költségvetésben.

Számításaik szerint, melyeket a pilot-projektekkel kapcsolatban végeztek, hetente átlagosan közel 5 dollárnyi (kb. 1700 forint) megtakarítás érhető el a ki nem dobott élelmiszereken.

Ez ugyan nem tűnik jelentősnek, de a napelemes hűtők olyan térségekben nyújthatnak segítséget, ahogy egy személy átlagos napi jövedelme 2 dollár körül mozog.

Egyes háztartások a hűtők segítségével teljes havi jövedelmük 50 százalékát is meg tudták takarítani.

A másik előny az, hogy így a háziasszonyoknak - akik általában felelősek a bevásárlásért és az otthoni ételkészítésért - jóval kevesebb idejük megy el a piacra járással és a főzéssel. Így több idejük marad másra, mint egyébként, hiszen egy-egy bevásárlás lebonyolítása alkalmanként akár több órába is beletelik.

A Youmma egy kenyai, napenergiával foglalkozó céggel kötött partneri megállapodást, és a hűtőket teljes háztartási napelemes rendszer részeként ajánlják a családoknak, izzókkal, telefontöltőkkel.

A rendszerhez járó napelem különösen hatékony, és miután feltöltötte a telepet, az másfél napon át, napsütés nélkül is képes működtetni egy telepakolt hűtőgépet.

Ezek a berendezések természetesen nem olcsók az ottani jövedelmi viszonyok mellett. Ezért a vásárlók mobiltelefonjaikon tudnak meghatározott, illetve akár egyéni döntéseik szerinti összeget is fizetni a használatért, amely tulajdonképpen törlesztést is jelent.

Így a háztartások végső soron ezen befizetéseikkel megvehetik a teljes napenergiával működő rendszert.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: Origó - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5