Skip to main content

A Nap energiáját felhasználó sütőkkel segítene egy holland fotós a Baranya megyei falu, Gerde rászorulóin. 

„Pofonegyszerű ez a szerkezet, mégis zseniális” – mondta Hans Molenkamp. A sütőt ő találta ki: egy fólia a nap erős sugárzását egy dupla üvegen keresztül a sütőbe tükrözi, melyben akár 300 Celsius-fokig is felszökhet a belső hőmérséklet. Az alábbi videón jól látható a szerkezet működés közben.

A hollandok öt éve élnek Gerdén, s a falubeliek azt mondják, üde színfoltjai a Béke utcának. „Mindennel foglalkoznak a kertben, ők mindent saját maguk megtermelnek” – mondta Kátai Lászlóné helyi lakos.

hirdetés

És nem csak maguknak. Ilyen sütőből még vagy tíz készül, amelyet Hans Molenkamp a falu nehéz sorsban élő lakóinak ajándékoz.

„A falu épülését szolgálja”

„Be is csukhatod a szemed, és láthatod, hogy a körülötted élő embereknek problémát okoz a mindennapi betevő és a pénz, vagy be is csöngethetsz hozzájuk, és segítheted rádöbbenteni őket arra, hogy tudnak magukon segíteni” – mondta a holland fotós.

Gerde egy zsákfalu Baranyában. Munka alig akad, a közlekedés nehézkes, és folyamatosan fogy a népesség. Hans Molenkamp tevékenysége végső soron ezen is változtatna. „Nekem mint polgármesternek nagyon nagy segítség. Olyan ötletekkel jön elő, ami a falu épülésére szolgál” – emelte ki Vargáné Papp Györgyi, Gerde független polgármestere. A fotós legközelebb a zöld gondolatot hirdető művészeknek szervez alkotótábort Gerdén.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Forrás: http://mno.hu/ahirtvhirei/egy-holland-fotos-peldamutatasa-egy-kis-magyar-faluban-1101213

Kép forrása: http://mno.hu/video

TOP 5