Skip to main content

 

A szélenergia mindenkié, erre bizonyíték egy nemrégen indult vietnámi projekt. A projekt keretében egy Hanoiban lévő szegénynegyedet látnak el filléres házi szélerőművekkel egy, a műszaki egyetemen oktató tanár találmányának a segítségével, látható a Hír TV Felfedező c. műsorában.

Hanoitól nem messze található az a nagyobb csónakokból álló úszófalu, ahol az emberek az újrahasznosítható szemét gyűjtésből és kerámiák értékesítéséből élnek, jellemzően igen szerény körülmények között.

hirdetés

A mélyszegénységben élő emberek egyik legnagyobb problémája az, hogy havonta kb. 2.500 forintot kell fizetniük az áramért, ami, - tekintve, hogy a megélhetés jobban fizető munka hiányában egyébként is elég nehéz -, igen megterhelő.

A problémán kívánt segíteni egy egyetemi oktató, Le Vo Cuong, aki, miután számos díjat nyert már találmányaival és zöld ötleteivel az országban, szerkesztett egy szélgenerátort a szegényeknek.

A házi szélgenerátor valójában egy olyan „piros műanyaglavóros erőmű”, mellyel a napi energiafogyasztás egyharmada fedezhető.

A műanyag lapátok jellemzően olcsó és mindenhol elérhető termékek, míg a generátor motorja újrahasznosított, így pénzt se kell kiadni érte, mivel a mérnök tönkrement nyomtatók motorjait használja fel a berendezéshez, ezzel termelve az áramot. A szerkezet működési mechanizmusa, mint ahogy maga az eszköz is, igen egyszerű, az áram régi bicikliből kiszerelt aksikat tölt fel, biztosítva a megfelelő energiát, mellyel egy 9 Wattos Led lámpa világítható meg a mérnök szerint.

Ezzel a filléres generátorral olyan lakóhajókba is bevezethető az energia, ahol különben nincs vezetékes áram, hisz ilyen lakóhajókból rengeteg van a szegénynegyedben.

Nem kell ecsetelni, a világítás óriási segítség az itt élőknek, akik este is élhetik a mindennapjaikat, például, ahogy mutatja a film, főzhetnek a konyhában vagy ugyanott vacsorázhatnak is, vagy rövid ideig akár még a televíziót is nézhetik.

A filmrészlet ide kattintva, (1.10-től) tekinthető meg (Felfedező július 23.).

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás

TOP 5