Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) új jelentése szerint az elektromos áram iránti globális kereslet 2024-ben és 2025-ben is erőteljesen növekedni fog.

A jelentés előrejelzései szerint a villamosenergia-igény 2024-ben körülbelül 4%-kal nő, szemben a 2023-as 2,5%-os növekedéssel. Ez a legmagasabb éves növekedési ütem lenne 2007 óta, kivéve a globális pénzügyi válság és a Covid-19 járvány utáni visszaeséseket.

hirdetés

Megújuló energiaforrások és szén

A megújuló energiaforrások is gyorsan bővülnek, részesedésük a globális villamosenergia-termelésben 2023-ban 30%-ról 2025-re 35%-ra emelkedik. A napenergia önmagában várhatóan a globális villamosenergia-igény növekedésének felét fedezi 2024-ben és 2025-ben.

Azonban a szénből származó globális energiatermelés nem csökken idén a kereslet erős növekedése miatt, különösen Kínában és Indiában.

Regionális különbségek

Az indiai villamosenergia-igény várhatóan 8%-kal, míg a kínai 6%-kal növekszik 2024-ben. Az Egyesült Államokban a kereslet 3%-kal nő, míg az Európai Unióban mérsékelt, 1,7%-os növekedés várható, miután az energiaválság hatásai két évig csökkentették a keresletet.

Jelentős kihívások

A jelentés rámutat, hogy az elektromos áram iránti kereslet gyors növekedése újabb kihívások elé állítja az energiainfrastruktúrát, különösen az áramhálózatok megerősítése és az energiatakarékossági szabványok betartása szempontjából. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Bill Gates újgenerációs atomerőműveket építene

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Ashraf Chemban képe a Pixabay -en.

TOP 5