Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Bill Gates nemrég arról írt a blogján, hogy Amerika első újgenerációs atomerőművének megkezdődött az építése, amelyet a TerraPower, a milliárdos által alapított cég fejleszt.  

Az erőmű várhatóan 2030-ban kezdi meg az elektromos áram termelését, írja az economix.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

A fenntartható energia elkötelezett támogatása

Bill Gates régóta támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet és a tiszta energiaforrások fejlesztését. 2008-ban alapította a TerraPower céget, amely az atomenergia fejlesztésére és a szükséges anyagi források előteremtésére fókuszál. A cég által kifejlesztett új reaktortechnológia reményeik szerint alapvetően változtatja meg az emberek atomenergiához fűződő viszonyát.

A TerraPower reaktorok előnyei

A TerraPower reaktorai kisebbek, olcsóbbak és biztonságosabbak a hagyományos társaiknál. A reaktorok vízhűtés helyett folyékony nátriummal működnek, amely hatékonyabban elnyeli a hőt és csökkenti a nyomást, így növelve a biztonságot. Ezenkívül a technológia hatékonyabb energiatárolást is lehetővé tesz, jobban integrálva a nap- és szélerőművek rendszereibe.

Gazdasági és társadalmi hatások

Egy TerraPower erőmű 200-250 új munkahelyet teremt, az építési munkálatok ideje alatt pedig további 1600 szakembert foglalkoztat. Ez pozitív hatással lehet a helyi gazdaságra, növelve az élelmiszer-, szállás- és szórakozási szolgáltatások iránti keresletet.

A következő lépések

A projektet az Amerikai Energiaügyi Minisztérium támogatja, és a Nukleáris Szabályozó Bizottság is megfontolásra felvette a cég építési tervét. Ha megkapják az engedélyt, megkezdődhet a reaktor építése, amely évekig is eltarthat. Mindeközben a TerraPower már elkezdte az erőmű nem-nukleáris részeinek építését is.

Az új technológia ígéretes jövőt jelenthet az energiaellátásban, hozzájárulva a fenntarthatóbb és biztonságosabb energiaforrások elterjedéséhez. A blogger szerint.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Betonvizsgáló-eszközök: az építőipar elengedhetetlen kellékei

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: By © European Union, 2024, CC BY 4.0, wikimedia

TOP 5