Skip to main content

 

Nagy a környezetterhelése a mindennapi kenyérnek, főleg a gabonatermeléshez felhasznált műtrágya növeli jelentősen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását – írja az MTI.

A Sheffieldi Egyetem kutatói a kenyér előállításának teljes folyamatát vizsgálták meg környezetterhelési szempontból. A Nature Plants szaklapban megjelent tanulmányuk szerint "elviselhetetlen mennyiségű", több mint 100 millió tonna műtrágyát szórunk szét a világban évente, egyedül az ammónium-nitrát 43 százalékkal részesedik azokból az üvegházhatású gázokból, amelyek kibocsátása a kenyér előállításával jár.

A kutatók kiszámolták, hogy egy Nagy-Britanniában árusított, 800 grammos kenyér 589 gramm szén-dioxid kibocsátásával jár.

Európában évente fejenként 63 kilogramm kenyeret fogyasztanak, Amerikában ennek felét, és a gabona 60 százalékát állítják elő műtrágya használatával. A három fő gabonaféle – kukorica, rizs, búza – biztosítja az emberiség kalóriaellátásának felét.

Peter Horton, a kutatás vezetője, az egyetem fenntartható fejlődéssel foglalkozó intézetének szakértője szerint valahogy meg kellene oldani, hogy az agrár-élelmiszeripari szektor célja ne a haszonszerzés, hanem a világ élelmiszerellátásának tartós biztosítása legyen.

Úgy véli, a vásárlók is befolyásolhatják a helyzetet azzal, hogy kisebb környezetterhelésű terméket, például biokenyeret vásárolnak, vagy azzal, hogy nyomást gyakorolnak a politikusaikra.

Az élelmiszer-termelésből származik az üvegházhatást okozó gázok egyharmada a világon.

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5