Skip to main content

 

Hamar leestek a dinnyeárak a nagyáruházakban. Míg tavaly nyár végén került 88-99 forintba a dinnye, idén már a szezon elején ennyiért adják. Igen ám, de tavaly silány volt a termés, idén pedig van belőle jócskán.

Magyar dinnye promóciós programot indított kedden hat kereskedelmi lánc. Az Aldi, az Auchan, a CBA, a Lidl, a Metro és a Spar is arra akarja felhívni a vásárlók figyelmét, hogy kiváló minőségűek a hazai görög- és sárgadinnyék. Az áruházláncokban kóstolókat is tartanak, és azt ígérik: az akció ideje alatt csak hazai dinnyét árulnak.

hirdetés

A 88 forintos bolti dinnyeár régen kevés volt a dinnyetermelőknek a szezon első szakaszában. A nagyáruházak árai alapján ugyanakkor az látszik, hogy a kereskedők igyekeznek biztosra menni. Jó a termés, van dinnye bőven, ilyenkor természetes is az alacsonyabb ár. A mezőgazdasági termékek piaca így működik: ha sok, akkor olcsó, ha kevés, akkor drága. 

Áruház A dinnye kilónkénti fogyasztói ára 
Lidl 88 forint
Penny 88 forint
Aldi 89 forint
Spar 89 forint
Tesco 99 forint
Metro 95 forint

Az alacsony ár a termésdömping miatt van

A 88 forintos fogyasztói ár 70 forintnál néhány fillérrel kisebb áfa nélküli árat jelent, ezen kell osztozniuk a dinnyetermelőknek és a kereskedőknek. A korábbi években a dinnyeszezon első szakaszában ez az árszint éles viták forrása volt, mivel a kelleténél alacsonyabb termelői árakat jelentett a dinnyetermelők számára már induláskor – írja a Blokkk.com. 

Tavaly például nem volt túl rózsás évük a dinnyetermelőknek. Egy éve az Origo azt írta, tragikusan alacsony felvásárlási árakról beszélnek a Békés megyei Medgyesegyháza dinnyetermelői, többen azt mondták, elgondolkoztak azon, hogy jövőre, vagyis 2016-ban egyáltalán folytassák-e a gazdálkodást.

Tavaly sírtak, idén örülnek

Tavaly arra panaszkodtak a gazdák, hogy „pocsék áron vásárolják fel a dinnyét, húszéves árakkal dolgoznak." Cseh György dinnyetermelő azt mondta, 20-22 forint a dinnye kilónkénti önköltségi ára, most 23-28 forintért veszik át a felvásárlók a terményt, miközben a boltokban négyszeres, ötszörös árakon köszön vissza az áru. „Minimum 40 forintos felvásárlási árra lenne szükség" – mondta. Hozzátette: egy helyi termelő már be is tárcsázta a termést, a fotók ott vannak az akcióról az egyik közösségi oldalon. 

Idén viszont sokkal jobb a helyzet, az augusztus végéig tartó szezonban körülbelül negyedmillió tonna dinnye lesz, – mondta Oravecz Tamás, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke. Mintegy 6000 hektár dinnyére számítanak. Ezt beszorozzuk egy 40 tonnás átlaggal, akkor 240 ezer tonna termésnek kellene megteremnie az idén – magyarázta Oravecz Tamás.

A dinnyetermelők elnöke hozzátette, a gazdák 45-60 forint között tudják kamionra tenni az árut, és amennyiben minimum 50 forint/kilóért tudják azt értékesíteni, akkor elégedettek lehetnek. 

Az Agroinform.hu azt írja, a nagybanin csütörtökön a hazai görögdinnyét 120–150 forintos kilónkénti áron adják. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5