Skip to main content

ELKERÜLHETIK-E A GAZDÁLKODÓK az időjárás, a növénybetegségek miatti kockázatot? Bármennyire meglepő: igen. Egy Franciaországból terjedő modell szerint ugyanis a fogyasztó – akár esik, akár fúj – mindig ugyanannyit fizet a terményért.

Hogy mindez kevésbé legyen elképzelhetetlen, gondoljunk arra: a saját kertünkben is kockázattal termelünk. A különbség mindössze annyi, hogy ha nincs földünk, időnk, szakértelmünk a zöldség vagy a gyümölcs termesztéséhez, megteszi helyettünk az, akinek mindez a rendelkezésére áll.

hirdetés

A modellről néhány éve már írtunk a Szabad Föld hasábjain. Most visszatértünk a Szentendrei-szigeten lévő Tahitótfaluba a Három Kaptár névre hallgató, 2010-ben alakult termelői közösségbe, hogy lássuk, mennyire életképes az ötlet.

Nos, Vukovich Daniella gazdálkodótól megtudhattuk: a Három Kaptár él és virul. Olyannyira, hogy a három családból álló baráti társaság tagjai a kezdeti egy hektár saját tulajdonú föld mellé még felet bérelnek. A teljes területen ma már körülbelül száz család számára termelnek zöldséget.

„Titkuk” egyszerű: a megrendelőket a terményekkel egyenletesen magas minőségben és széles kínálattal látják el. Így lehetséges, hogy például a burgonya vagy a sárgarépa mellé olyan ritka, elfeledett finomságokat is kap a fogyasztó, mint a csicsóka, a borágó vagy az articsóka.

A ládákban szigorúan idénytermények találhatóak – ma már annyi engedménnyel, hogy állítottak egy fóliasátrat is. Egy dologhoz viszont szigorúan ragaszkodnak: a Három Kaptár kizárólag bio módon termel.

Egy egység – értéke hatezer forint – továbbra is négy személy zöldségellátását fedezi egy hétre. Kisebb családok rendelhetnek fél ládát is, illetve kínálnak zöldséget babáknak és cseperedőknek is. S hogy minél szélesebb legyen a választék, időnként Daniella idős édesanyjának a lekvárját is a ládába rejtik. A zöldség mellé kerülő fűszereket – például a zsályát, rozmaringot – szintén a kertjükben termelik. (Akit bővebben is érdekel, hogy épül fel és hogyan működik egy ilyen közösség, és ezzel kapcsolatban egy rövid videót is megtekintene, netalántán ilyen közösséget szervezne, kattintson ide.)

A cikk itt folytatódik.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Fotó: Kállai Márton

TOP 5