Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

toxikus-kozmetikum.jpgSorozatunk 3. részében is olyan készítményekről lesz szó, amit majdnem mindenki használ, csak valószínű, hogy sejtelmünk sincs arról, hogy a krémek - amiket az arcunkra, kezünkre, testünkre kenünk - milyen összetevőkből állnak és azok milyen hatással vannak az egészségünkre. Jöjjenek tehát az: Emulgeátorok

Az emulgeátoroknak köszönhető, hogy a kozmetikai készítmények zsíroldékony és vízoldékony hatóanyagai elegyednek egymással, azaz emulziót - hétköznapi nevén krémet - alkotnak. Ugyanis egy krém nem más, mint víznek és zsírnak (olajnak) a keveréke, ami köztudottan nem elegyedik egymással, és még alapos felrázás vagy kevergetés után is egy idő után szétválik. Ez a víz és a zsírmolekulák között fennálló felületi feszültségnek köszönhető.

Az emulgeátorok ezt a felületi feszültséget szüntetik meg, és a felületi feszültség megszűnésének köszönhető, hogy a két nem elegyedő anyag krémmé áll össze. Hasonló folyamat zajlik le a majonéz készítésénél is, akol a tojás a vizes fázis, az étolaj pedig a zsíros. A tojásban lévő két természetes emulgeátornak - a lecitinnek és koleszterinnek köszönhető, hogy a majonéz mégis krémszerűen összeáll. A főzelékek liszttel (rántás, habarás) történő sűrítése (krémesítése) esetén is emulziót gyártunk.

Sajnos a kozmetikai ipar mesterséges emulgeátorokat használ, amelyek között sok a veszélyes vegyület. A legkockázatosabb kozmetikai emulgeátor a Triethanol amine (TEA) és ennek származékai, amelyek közül sok a többfunkciós emulgeátor-tenzid is:

  • TEA-C12-C15 Alkyl Sulfate

  • TEA-Cocoate

  • TEA-Cocoyl Hydrolyzed Protein

  • TEA-Dodecylbenzenesulfonate

  • TEA-EDTA

  • TEA-Hydroiodide

  • TEA-Lactate

Sajnos az összes trietanolamin származék rákkeltő nitrózaminokat képez a szervezetben, bőrirritáló hatású, súlyos vesekárosító, megterheli a májat. Ezeket az állításokat állatkísérletekkel is bizonyították és alátámasztották. A DEA, TEA, MEA mozaikszavak összetételekben való előfordulásával általánosságban is vigyázni kell, mert a jól hangzó nevek mögött álló vegyületek - diethanolamine, triethanolamine, monoethanolamine - általában károsak.

Egyes anyagokkal reakcióba lépve erősen rákkeltő nitrozaminokat képezhetnek, bár nem tisztázott, hogy a kozmetikumokban használt koncentrációban ez mekkora veszélyt jelent. Egyre inkább az a kutatók véleménye, hogy a rizikófaktor nagy ezeknek a vegyületeknek az esetében.

Folyt.köv.

Forrás: www.antalvali.hu

Kapcsolódó olvasmányok: bio, egészség, mérgek, tudatos

Forrás: http://zoldvilagomegyesulet.blogspot.hu/2012/06/mergezo-anyagok-furdoszobaban-3.html?spref=fb

Fotó forrása: http://tudatbazis.hu/18-legkockazatosabb-vegyuletcsoport-amit-erdemes-kitiltanod-a-furdoszobadbol