Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

gyogyszerpiac

(Szerkesztő megjegyzése: Vélhetően azonban nem kell sajnálni a nagy gyógyszergyártó cégeket, a fegyvergyártás mellett uis mindig is ez az iparág volt a legjövedelmeőbb.)

Az utóbbi évtizedekben tapasztalt, nem ritkán kétszámjegyű növekedés helyett legfeljebb 1–2 százalékos emelkedés, de leginkább stagnálás várható a világ gyógyszerpiacán. Legalábbis ez derül ki a Scrip gyógyszeripari szaklapnak a brit Datamonitor piackutató intézet adataira épülő elemzéséből.


Ha az előrejelzés helyes, akkor az azt jelenti, hogy – miután 1 százalék 6–8 milliárd dolláros növekedésnek felel meg – míg az elmúlt évtizedben volt olyan esztendő, amikor értékben a 80 milliárd forintot is elérte a gyógyszerpiaci bővülés, most ennek alig az egy-két tizedére van csak esély. A gyógyszerpiac aranykorának a válság vetett véget, de igazán mostanra vált bizonyossá, hogy a negatív tendencia tartós lesz.
A recesszió miatt folytatott restriktív kormányzati gazdaságpolitikák nyomán ugyanis mindenütt csökkentették a gyógyszerek támogatását, a termelői árakat, de esetenként a nagy- és kiskereskedelmi árrést is. Bogsch Erik , a Richter vezérigazgatója már az év elején úgy nyilatkozott: idén 15–20 százalékos forgalomcsökkenéssel számolnak a hazai piacon, összességében pedig stagnálást várnak. Magyarországon példátlan mértékű elvonást hajt végre a kormány a gyógyszertámogatásban: az erre szánt idei büdzsé már eleve százmilliárd forinttal, 30 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi, ezt most további 10 milliárddal faragják le. A jövő évi, eleve az ideinél 120 milliárd forinttal szűkebb támogatási keretet pedig a Széll Kálmán Terv 2.0 további 40 milliárd forinttal apasztja.

Az ilyen intézkedések a forgalom tartós csökkenésének irányába hatnak. Ezért ha a gyógyszerpiac szereplői fenn akarják tartani jövedelmezőségüket, nem tehetnek mást, mint igyekeznek megfogni a kiadásaikat, és lefaragják a költségeiket. Ennek lehettünk tanúi nagy innovatív gyártóknál, akik csak Magyarországon több száz álláshelyet kényszerültek megszüntetni. De a veszteségek elkerülése a célja a legnagyobb gyógyszer-nagykereskedőnek, a Hungaropharmának is, amely tavaly pécsi, most pedig békéscsabai raktárának bezárásáról döntött. Mint Feller Antal vezérigazgató a Világgazdaságnak elmondta, a logisztika mellett a cég más területeinek működését is átvilágítják, és ahol szükséges és lehetséges, további költségcsökkentő intézkedéseket vezetnek be. Ez az ára annak, hogy megőrizhessék az ellátás színvonalát is.

Szerző: Világgazdaság-H.É

Forrás: http://www.vg.hu