Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

b_700_700_16777215_00_images_watermarks_a_a_dead-bee-fade.jpgA legújabb kutatások szerint a különböző környezeti hatások együttesen sokkal jelentősebb méhegészségügyi kockázattal járhatnak, mint azt korábban sejtettük.

Jelentősen szigorítani kell a növényvédő szerek engedélyezését, és az eddig alkalmazott kockázatbecslések is fejlesztésre szorulnak - ezek a legfontosabb következtetései az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) legfrissebb jelentésének, melyet múlt héten publikált a szervezet, 220 európai méhegészségüggyel foglalkozó kutatási projekt eredményeinek áttekintése után.

Az elemzést az Európa méhállományát fenyegető tömeges méhpusztulások miatt készítették el. A legfrissebb EFSA-jelentés sokkoló és nyílt beismerése annak, hogy nincs elégséges tudásunk a házi méhekre, a poszméhekre és más kulcsfontosságú beporzókra leselkedő veszélyek együttes hatásairól. Jelentős lyukak tátonganak a beporzók egészségének monitorozásában és a növényvédelemben használt vegyszerek kockázatainak vizsgálatában is.

Forrás

Kép