Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel

gmo-or-nongmo-corn.jpgA tagállamokon a sor: ne engedélyezzék a génmódosított kukoricát, melynek a Bizottság zöld utat adott.

Brüsszel-Budapest, 2013. november 6.: Az Európai Bizottság mai ülésén zöld utat adott a Pioneer által kifejlesztett, 1507 néven ismert génmódosított kukorica termesztésének.

A Bizottság javaslatáról a tagállamok miniszterei dönthetnek a következő, december 13-ai Környezetvédelmi Tanács ülésen. A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége arra szólítja fel a kormányt, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a tagállamok elutasítsák a génmódosított kukorica engedélyezését.

A Bizottság mai sajtóközleményében [1] azt állítja, hogy "nagyobb döntésteret adna a tagállamoknak a GMO-termesztéssel kapcsolatban”, továbbá a "Törvényszék határozatának eleget téve elküldi a Tanácsnak az 1507-es kukorica engedélyezésére vonatkozó határozattervezetét”, ami nem állja meg a helyét. Felháborító, hogy az Európai Bizottság a tagállamokra akarja tolni a döntés felelősségét, miközben a rendelkezésre álló jogi és környezeti érvek alapján el kellett volna utasítani az engedélykérelmet! A káros környezeti hatásokat és a génmódosított növények nem létező előnyeit, valamint a nagyon erős társadalmi elutasítást is figyelembe véve felmerül tehát a kérdés: kit képvisel, kinek az érdekében cselekszik az Európai Bizottság? - kommentálta a mai döntést Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse.

A génmódosított kukorica engedélyezésének megakadályozására utolsó lehetősége a tagállamok környezetvédelmi minisztereinek van, akik a Környezetvédelmi Tanács december 13-ai ülésén döntenek annak sorsáról.

Az Európai Bizottság felelőtlen döntése miatt újra a tagállamokon a sor, hogy megakadályozzák egy génmódosított kukorica európai földbe kerülését! Nem engedhetjük, hogy az EU ránk kényszerítse a multinacionális cég által kifejlesztett génmódosított kukoricát! Ezért felszólítjuk a magyar kormányt, tegyen meg mindent azért, hogy a Tanács ülésén a tagállamok döntő többsége elutasítsa a 1507 néven ismert génmódosított kukorica termesztésének engedélyezését! - tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

2010-ben Magyarország és a hozzá csatlakozó Franciaország, Lengyelország, Ausztria és Luxemburg beperelte az Európai Bizottságot, egy jelentős egészségügyi és környezeti kockázatokat jelentő génmódosított-burgonya engedélyezése miatt. A pernek még vége sincs, máris új génmódosított növényt szabadítana a 28 tagú Európai Bizottság többszázmillió európai fogyasztóra!

Jegyzetek:

[1] http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-1038_hu.htm

Forrás: http://www.mtvsz.hu/ne_hagyjuk_hogy_az_eu_rank_kenyszeritse_az_ujabb_genmodositott_kukoricat

Kép forrása: http://www.treehugger.com/green-food/usda-quietly-approves-new-gmo-corn-safety-agent-orange-ingredient.html